Ojedinělý zážitek z koupaliště ve stylu art deco? Najdete ho ve Mšeně, nedaleko slavných pískovcových útvarů

14. srpen 2020

Na mšenském koupališti se vrátíte do doby první republiky, kdy tam vystavěli lázně ve stylu art deco. Pražská smetánka se tam jezdila koupat a místní využívali tamní vany k běžné očistě těla.

Mšenské zastupitelstvo vyrazilo v roce 1931 do Klánovic, kde už lázně existovaly. Jejich architektem byl Rudolf Utěšil. O rok později už stála ve Mšeně replika klánovického areálu. Město chtělo jít s dobou. Nedaleké pískovcové skály na Kokořínsku, a nově i lázně, měly podpořit turistický ruch.

Čtěte také

Za projektem lázní stál zřejmě místní stavitel Josef Oborský, který se inspiroval právě v Klánovicích. Jedna z variant mluví dokonce o tom, že se na jejich stavbě podíleli i žáci Jana Kotěry. Podle informací mšenského okrašlovacího spolku to ale zřejmě není pravda, jak říká jeho předseda Jiří Říha. Ten zároveň podotýká, že najít dost pramenů a zdrojů k historii lázní není snadné. „Hodně toho zmapoval historik z mělnického muzea Jan Kilián, něco máme ze státního archivu v Mělníku, také z kroniky základní školy. A rovněž jsme se bavili s místními i s lidmi v Klánovicích, s nimiž jsme tu i uspořádali fotografickou výstavu,“ říká Jiří Říha.

Koupaliště ve stylu art deco, Mšeno

Za první republiky ještě nebylo běžné mít doma koupelnu. Mšenští se proto do lázní chodili mýt. K dispozici byly lidem vany v malých místnůstkách, do kterých se vstupovalo z otevřené verandy

Dřevěná budova se skládá z ústředního pavilonu a ze dvou křídel – z již zmiňované otevřené verandy a druhého, okny uzavřeného traktu. Město areál obnovilo v roce 2005. Kompletně opravilo budovu, ponechalo a zrekonstruovalo venkovní mobiliář či fontány, stejně jako vnitřní nábytek. Padesátimetrový bazén se stále napájí z místního skalního pramene, takže voda zde může být poměrně chladná. „Areál asi nemůže soutěžit s moderními aqua centry – není tu tobogan, vířivka nebo vyhřívaný bazén. Ale je tu brouzdaliště, písek s houpačkami, travnatá pláž, bufet – a hlavně, je to úplně něco jiného a klidného,“ popisuje Jiří Říha. Půvab dodává areálu i fakt, že je obklopen zelení a nedaleko začíná krajina pískovcových skal.

PRAKTICKÉ INFORMACE:

  • Koupaliště je na kraji města, návštěvníky tam z náměstí dovedou šipky. 
  • Otvírací doba koupaliště: do konce srpna mezi 10. a 19. hodinou, pak podle situace.
  • Poblíž koupaliště je například přírodní sousoší Obří hlava a žába. 
Spustit audio

Související