Ohlédnu-li se, zahynu! Autobiografie Milese Davise

30. duben 2021

„Ohlédnu-li se, zahynu!“ Tímto aforismem vyjádřil americký trumpetista a skladatel Miles Davis svou neustálou potřebu změny. Davisova Autobiografie vznikla v 80. letech 20. století z rozhovorů, které s proslaveným hudebníkem vedl publicista a básník Quincey Troupe. Uvádíme u příležitosti mezinárodního dne jazzu 30. dubna. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Z vlastního překladu připravil: Josef Rauvolf
Účinkuje: Michal Pavlata
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2011

Ačkoliv knih o Davisovi vyšlo po světě mnoho, tento rukopis je jediný, který jazzman autorizoval. Text vyniká spontánní expresivitou projevu, bezprostředností a otevřeností, s níž Davis mluví o svém životě, do něhož zahrnuje nejen hudební experimenty a úspěchy, ale také období boje s drogovou závislostí a beznadějí. Vyprávění inovátora a vizionáře, který byl mimo jiné považován za arogantní černou hudební hvězdu se všemi možnými manýrami, je ovšem především svědectvím o hudbě a hudebnících všech žánrů, národností, sociálních postavení i barev kůže.

autor: Josef Rauvolf
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.