Oficiální zhmotnění Fru Fru Serious

4. březen 2003

O třebíčské kapele Fru Fru Serious se zatím, třeba dodat, že s čím dál větším respektem, hovoří spíše v zasvěcenějších kruzích. Vznikla přibližně před třemi lety a původně mohla být vnímána jako pokus o oživení jedné z větví zaniklého Pluta (připomeňme, že jeho zbylí členové dnes figurují ještě v Těch Syčácích Petra Váši, Pavel Fajt se vrátil k sólovému hraní), dnes se ukazuje, že explutovský zpěvák Václav Bartoš měl o něco vyšší ambice. Fru Fru Serious, alias "bicí komando s rytmickým kolibříkem", se po dvou letech pečlivé a horečnaté práce dostalo k prvnímu důležitému milníku - vydání desky.

Nese jméno "Hmotný svět" (je současně debutovým vydavatelským počinem agentury Leviathan) a její první pražský křest proběhl předposlední únorový pátek tohoto roku v klubu Vagón. Již více než rok nám tři bubeníci, klávesista, zpěvák a dva kytaristé z Fru Fru Serious dávají ochutnávat z čím dál pestřejšího výběru ovoce, které pilným secvičováním vyšlechtili a na jehož chuť se velmi příjemně zvyká. Jsou to plody, na které našinec nemusí být zvyklý, snad budí zdání i jisté exotičnosti, při bližším ohledání není však problém rozpoznat chutě, kterými byly inspirovány. Je zde kus z jazzového, kus z popového, kus z tanečního, kus z etnického, kus z alternativního, vše je důmyslně, někdy až nad hranice chápání hudebně nedovzdělaných, propojeno a zastřešeno česky hravými, tu více tu méně vypointovanými texty.

Fru Fru Serious

Logickým vrcholem oněch postupných ochutnávek se stal večírek, na kterém Fru Fru Serious poprvé zveřejnili svou půlroční práci ve studiu a který nesl všechny parametry slavnostního křtu. Přišel a zahrál jeden ze studiových hostů - z prostředí brněnské alternativy dobře známý trumpetista František Kučera, přítomen byl i kmotr desky - klasicky hravý a zmatený Mardoša, vydavatel, publicisté, fotografové. Repertoár akcentoval podle očekávání zejména skladby ze křtěné desky, jejich koncertní podoby však svou délkou i atmosférou nad těmi studiovými poměrně přečnívaly. O co jsou verze ze studia zvukově čistší, nástrojově pestřejší a délkou střídmější, o to stejné písně na živo vynikají svým živlem, muzikantskou uvolněností, přesvědčivostí. Fru Fru Serious tímto večerem "oficiálně" stvrdili své jedinečné místo na domácí hudební scéně; místo uprostřed okraje i na okraji středu... světa "hmotného". Kéž by je energie, originalita a zatím nevyčerpaná múza udržely v této pozici ještě dlouho...

Fru Fru Serious
autor: Hynek Just
Spustit audio