Odsuňte nebe! Nick Cave & The Bad Seeds živě z Berlína

7. červen 2020

V sobotu 30. května měla v Praze představit své nejnovější album australská živoucí legenda rockové alternativy – Nick Cave se skupinou The Bad Seeds. Dnes už víme, že kvůli koronakrizi uvidíme Cavea s jeho partou až za rok. Ve vysílání Vltavy si je ovšem můžete živým záznamem připomenout už dnes. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

„Prožíváme událost, kterou jsme dosud nezažili,“ píše Cave v příspěvku v blogu Red Hand Files, kde odpovídá od září roku 2018 na dotazy svých fanoušků.

„Jsme nuceni se izolovat – být ostražití, být zticha, sledovat a přemýšlet o dopadech naší civilizace na náš život v reálném čase. Až se nakonec z této situace dostaneme, budeme vědět více o našich vůdcích, společenských systémech, přátelích, nepřátelích a, především, budeme více vědět o nás samých. Jako umělec bych asi neměl tento mimořádný životní moment promeškat. Náhle se však psaní románu, scénáře nebo písní zdá jako odpustek z minulé éry. Pro mě teď není čas ponořit se do kreativního procesu. Je čas si sednout, zastavit se a využít této příležitosti k zamyšlení nad tím, co přesně je naše funkce – k čemu jsme jako umělci,“ míní Cave.

Ghosteen, sedmnácté studiové album Nicka Cavea se skupinou The Bad Seeds vyšlo na podzim loňského roku jako poslední z trilogie započaté deskou Push The Sky Away. Ve vltavském Koncertu bez hranic se vrátíme na počátek této trilogie, do roku 2013. V únoru toho roku zavítal Nick Cave na počátku evropského turné, které později neopomenulo ani Prahu, do Berlína. Právě berlínský koncert byl jedinečný tím, že na něm vystoupila takřka identická sestava jako ta, která natáčela Push The Sky Away ve francouzském nahrávacím studiu La Fabrique.

Po boku Cavea na pódiu stanul jeho dlouholetý souputník Warren Ellis, houslista a kytarista, který na koncertě zahrál i na mandolínu a pohrával si s looperem. Do sestavy The Bad Seeds se na skok vrátil basista a kytarista Barry Adamson, na basu uslyšíme rovněž Martyna Caseyho, na piano vedle Nicka Cavea také Conwaye Savage, který obsluhuje i varhany. Bad Seeds přivítali nového kytaristu Eda Kueppera a rytmice vládne osvědčený bubeník Jim Sclavunos. V některých písních rozšířilo sestavu smyčcové kvarteto a komorní dětský sbor. A zazněly i starší hity z desek Tender Play (1988), Your Funeral… My Trial (1986) nebo Murder Ballads (1996).

Druhou část Koncertu bez hranic ovládne sestřih jednoho z koncertů předloňského ročníku festivalu v německém Rudolstadtu. Největší evropská přehlídka world music je mimo jiné proslulá dramaturgickou otevřeností, díky níž je program této přehlídky neobyčejně pestrý a tuto pestrost každoročně doceňují tisíce pozorných a hudebně otevřených posluchačů.

Zavítáme do tamního kostela a vyslechneme si sestřih komornějšího vystoupení pozoruhodného řecko-íránského dua Armaos-Rastani. Řecký klasicky vzdělaný kytarista Ptolemaios Armaos a íránský perkusista Syavash Rastani spolupracují od roku 2016. V jejich hudbě se snoubí zvuk nástrojů docela odlišných hudebních kultur - perského tonbaku a rámového bubnu dafu a klasické kytary.

Duo hraje vlastní skladby, přejímá po svém folklór z různých koutů světa, od Balkánu až po Latinskou Ameriku, ale interpretuje i slavné skladby současných klasických skladatelů, jako jsou francouzský Roland Dyens, argentinský Carlos Moscardini nebo ruský Nikita Koškin. Všechna tato na první pohled roztříštěná východiska se pod rukama Armaose a Rastaniho transformují v kompaktní, homogenní hudební směs, dynamické, umělecké vyjádření multikulturalismu. Jejich koncerty nepostrádají hudební kvalitu, virtuozitu i vřelou komunikaci s publikem.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.