Odporné a zároveň fascinující. Národní divadlo uvádí operu na motivy romaneta Ladislava Klímy

13. duben 2018

Ivan Acher je autorem hudby k více než stovce divadelních inscenací. Jeho hudba zahrnuje i hudbu k baletním projektům, filmům nebo dokumentům. K napsání opery Achera inspirovalo groteskní romaneto Ladislava Klímy „Utrpení knížete Sternenhocha".

S romanetem se Ivan Acher seznámil už počátkem 90. let, kdy brigádničil v jednom antikvariátu. V roce 2007 pak vytvořil hudbu, zvuky a projekce k činoherní adaptaci, která byla uvedena v režii Davida Jařaba v pražském Divadle Komedie. Po deseti letech přišla nabídka z Národního divadla.

Utrpení knížete Sternenhocha

„Zvážil jsem situaci, v jakém postředí budu tu operu dělat. Nová scéna je totiž kompletně zralá na rekonstrukci a pokud jsem tu já byl divákem, byl to tristní zážitek především kvůli zvuku. A ta zoufalá situace mě donutila, že přednahrajeme velký orchestr, že uděláme co největší reprodukovaný zvuk. A také že zajímavě znějící i vizuálně vypadající nástroje, které nám pomáhaly ty základy nahrát, zapojíme i naživo, aby si i „koukači“ na hudbu přišli na své,“ říká Ivan Acher.

Utrpení knížete Sternenhocha

Zadavatelem nové opery, a zároveň jejím dirigentem a vypravěčem je současný umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery Petr Kofroň. „Je to takové dirigování s klikem, kdy se nesmíte ztratit. Klik znamená, když vám kliká do ucha metrum,“ popisuje Petr Kofroň.

Utrpení knížete Sternenhocha

K inscenování opery Sternenhoch byl přizván režisér a bývalý ředitel Činohry Národního divadla Michal Dočekal. Za jeho přizváním stojí sám Ivan Acher. Pro Dočekala je to tak první umělecké setkání s žijícím operním autorem. „V divadle člověk cítí odpovědnost sám k sobě, k dílu, ke kolektivu, kdežto tady jsem dennodenně konfrontován s autorem. Ivan je autor i libreta. Je to autor se vším všudy. Dostat do opery Klímovu filozofii je velmi obtížné. Máme několik možností. Jedna z nich je výtvarná, vizuální stránka. Snažili jsme se s autorem scény použít střídmé, scénické prvky, ale složit je z předmětů velmi profánních, které mohou být strašidelné, magické. Z těchto jednotlivostí se snažíme dávat dohromady to, co v tom Klímovi je – něco odporného a zároveň fascinujícího,“ říká Michal Dočekal.

Utrpení knížete Sternenhocha

Libreto opery Stenenhoch je napsáno v esperantu. „Byl v tom nejen akustický záměr, abychom pěvcům dali zpěvný jazyk, ale chtěli jsme zároveň ochránit Klímovy geniální věty v čistotě,“ dodává Ivan Acher.

Utrpení knížete Sternenhocha

Autorem scény je Marek Cpin, autorkou kostýmů Eva Jiřikovská a choreografkou Lenka Vagnerová. V hlavních rolích se představí Sergej Kostov, Vanda Šípová, Luděk Vele, Jiří Hájek a Tereza Marečková.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio