Odpoledne na lovu

15. říjen 2018

Pravidelné vysílání pro milovníky historicky poučené interpretace staré hudby bude tentokrát zaměřeno lovecky. Od Claudia Ludwigovi, sobota 3.11.2018 od 16:00

Už po několik staletí je začátek listopadu spjat se zahájením lovecké sezóny, s hony, štvanicemi a různými loveckými slavnostmi k poctě sv. Huberta (+ 727), patrona lovců, myslivců a střeleckých cechů. Je nabíledni, že se v pořadu „Od Claudia k Ludwigovi“ zastavíme u lovecké hudby, která svůj zlatý věk zažívala v 18. století, a jejímž typickým nástrojem byl – jak jinak – lesní roh. Tento žesťový, plechový nástroj se pro svůj zcela výjimečně plastický zvuk, od naturálně, silově zabarvených až po jemné tóny, začal velmi rychle prosazovat v souborové i sólové hře a záhy se rozšířil po celé hudební Evropě (do Čech se lesní roh dostal zásluhou hraběte Františka Antonína Šporka).

Logo

Ve čtyřhodinovém vysílání tak bude znít lovecky laděná či inspirovaná hudba Leopolda a Wolfganga Mozartových, Jeana-Josepha Moureta, Jana Václava Sticha-Punta, Josepha Haydna, Johanna Friedricha Fasche, Antonia Vivaldiho ad. Ve chvílích „odpočinku od lovu“ se pak rozezní hudba Carla Fariny, Jacoba Vaeta, Jeana Gyota či Philippa de Monte ad. To vše, jako vždy, ve špičkové historicky poučené interpretaci světových orchestrů a ansámblů.

Spustit audio

Více z pořadu