Odešly dvě významné osobnosti brněnského kulturního světa

Dvě smutné zprávy k nám dnes ráno doputovaly. Tento svět opustili hned dva lidé, kteří se nesmazatelně zapsali nejen do brněnského kulturního světa – hudebník Bohuš Zoubek a spisovatel Josef Souchop.

Ve věku nedožitých 75 let podlehl vážné nemoci hudebník a někdejší člen rady Českého rozhlasu Bohuš Zoubek.

Jeho život byl plně spjat s brněnským kulturním životem. Vystudoval brněnskou konzervatoř i JAMU, v roce 1961 nastoupil do Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně, od roku 1968 byl dvacet let sólohornistou Státní filharmonie Brno, kam se v letech 1997 – 2007 vrátil jako ředitel.

V roce 1968 se podílel na zrodu Divadla Husa na provázku, pro něž psal hudbu. Inspiroval cyklus Mezinárodních interpretačních soutěží při mezinárodním hudebním festivalu Moravský podzim, spoluzakládal Mezinárodní hudební festival Špilberk.

Po skončení svého angažmá ve vedení brněnské filharmonie obdržel cenu Ministerstva kultury za přínos rozvoji české kultury.

Ani potom ale nijak nepolevil v zájmu o kulturní dění. Dvanáct let byl členem Rady Českého rozhlasu, po dva roky byl jejím místopředsedou. Jako brněnský patriot dlouhá léta bojoval za vznik nového koncertního sálu v Brně, jehož stavba začala před dvěma lety pod názvem Janáčkovo kulturní centrum.

Byl nadšeným cyklistou, dědečkem svých vnuků, ale i milovníkem vína, tance, žen a hudby.

Josef Souchop zanechal stopu v Českém rozhlase i v České televizi

Logo

Velmi náhle odešel před třemi dny brněnský dramaturg, prozaik a scénárista Josef Souchop. Český rozhlas Brno o tom informovala jeho rodina.

Absolvent brněnské filozofické fakulty pracoval nějakou dobu v redakci Lidové demokracie a Svobodného slova, od podzimu 1977 působil jako redaktor a poté vedoucí redakce publicistiky v Československém rozhlase Brno.

Do Československé, později České, televize Brno nastoupil v roce 1983 a postupně pracoval jako redaktor, vedoucí redakce publicistiky a dokumentaristiky a po roce 1990 jako vedoucí tvůrčí skupiny literárních a dramatických pořadů až do odchodu do důchodu v roce 2007.

Své první povídky uvedl Josef Souchop v divadélku Kuráž, působícím při brněnské lékařské fakultě. V roce 1969 úzce spolupracoval se vznikající Husou na provázku. Spolupráce s divadlem vyvrcholila uvedením Souchopovy dramatické prvotiny Můj rozkaz zní.

Uvedení druhé hry Sexyologické symposium (napsané v roce 1973 s Milošem Pospíšilem) bylo před premiérou zakázáno a Souchop se v následujících letech věnoval tvorbě pro televizi a próze. Epizodami Veronika a Případ Anděla se například podílel na televizním seriálu Detektiv Martin Tomsa, jako dramaturg, posléze vedoucí projektu a scenárista spolupracoval na seriálu Četnické humoresky.

Je autorem scénářů k televizním adaptacím próz Jana Zábrany a Josefa Škvoreckého, F. M. Dostojevského, Jaroslava Durycha a dramatu Viktora Dyka Posel. Jako dramaturg se podílel na několika filmech: Dvojrole, Podzimní návrat, Rok ďábla a seriál Černí baroni.

V roce 1996 mu Nadace Českého literárního fondu udělila Cenu křepelek za literární dokumenty o zakázaných nebo vězněných spisovatelích a básnících.

Na oba zemřelé budeme v našem vysílání vzpomínat ve víkendovém vysílání.

autoři: Alena Blažejovská , ska
Spustit audio