Od úrazu na Srí Lance až ke kvetoucím sakurám Japonska. Jan Fiala cestoval rok po Asii

14. říjen 2018

Specialista na zákaznický servis a řízení lidí se vydal na cestu, protože jeho vztah s přítelkyní skončil, musel prodat dům a ocitl se bez hypotéky a dalších plánů. Rozloučil se s prací, které do té doby věnoval hodně času, využil nabídku známého a vydal se na roční cestu do Asie.

Z Malediv vedla cesta na Srí Lanku, do Thajska, Laosu, Kambodže, Singapuru, do Indonésie a na Filipíny a pak do Japonska a Koreje. První část absolvoval s kamarádem, pak už se ale jejich cesty rozdělily.

Jihovýchodní Asií

„Snažil jsem se cestovat nízkonákladově. Plán jsme měli jen na první tři zastávky cesty. Dál jsem zůstával tam, kde se mi líbilo,“ říká Jan Fiala. „Tam, kde se mi nelíbilo, jsem se nezdržoval. Bydlení jsem si zajišťoval až na místě.“ Po prvním týdnu šnorchlování na Maledivách si ošklivě rozsekl ruku hned těsně po příletu na Srí Lanku, kde chtěl strávit měsíc surfováním. Místo toho sbíral zážitky třeba výstupem na buddhistickou Adamovu horu. Krátkou zastávkou pro něj byl Laos, nadšený byl naopak z kambodžského Angkor Watu. Singapur přirovnává k návratu do Evropy. „Bohužel nejen infrastrukturou a čistotou, ale i cenově,“ dodává s úsměvem. Na místě ale zastihnul čínský nový rok a uchvátil ho zdejší obrovský botanický skleník Bay Garden a zoologická zahrada. Indonésii obdivuje kvůli krásné přírodě. „Ta je tam všude, pokud nejste na Bali,“ komentuje to. Postupně se v Indonésii také učil, jak čelit místním naháněčům, kteří nabízejí organizované služby.

Sakury v Hirošimě

Filipíny Jan Fiala ve zkratce v cestovatelské a outdoorové Casablance na Radiu Wave charakterizuje špatným jídlem a skvělými plážemi, například na ostrově Cebu. Jedinou zemí na celé cestě, kde měl větší problémy s komunikací v angličtině, bylo Japonsko. „Tam ale zase všude funguje internet, takže jsme fungovali s pomocí překladačů.“ Cestoval po Japonsku vlakem a velký dojem na něj udělala řada věcí. V Tokiu byl v době kvetoucích sakur. „Bíle stromy nad hlavou a bílé květy všude na zemi, je to velmi silné… Japonsko celé je kouzelné, úžasné. Chtěl jsem ale vidět hlavně historii, ale třeba i japonské jídlo je něco naprosto luxusního. Japonská rýže je kategorie sama pro sebe a dá se jíst samotná.“ Navštívil i Hirošimu a říká o ní, že v místním muzeu míru musí brečet každý. „To člověka sebere. Každý by to měl vidět, jak je válka hrozná.“ Závěrečnou tečkou jeho velké cesty pak byla Korea.

Šnorchlování na Maledivách, potápění se žralokem, nejvýraznější setkání s lidmi po celé východní Asii… Poslechněte si výběr zážitků z roční cesty Jana Fialy v kompletním záznamu cestovatelského a outdoorového magazínu Radia Wave.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související