Od telefonu na kliku po satelit. K historii přenosů Euroradia

27. listopad 2017

Hosty hudebních Reflexí byly Dagmar Henžlíková, dlouholetá zástupkyně Českého rozhlasu v EBU, a hudební dramaturgyně zahraničního oddělení ČRo Lucie Hradilová.

Dita Hradecká se ptala na vznik myšlenky společných přenosů, na to, jak je ovlivňovala politická situace, jaké otázky se v rámci EBU řešily a řeší a jaká je budoucnost Euroradia.

Dagmar Henžlíková vzpomínala, jak při přímých přenosech často vypadávaly linky, jak velký byl vždy zájem o české projekty, hlavně Pražské jaro. Vznik Euroradia byl podle ní významný krok pro podporu kulturních stanic vůbec. Po dramaturgické stránce vzpomíná na mimořádné projekty, jako byl například festival čtvrttónové hudby.   

02372192.jpeg

Lucie Hradilová se snaží do EBU nabízet projekty, které propagují široké spektrum české klasické hudby včetně mladých interpretů a soudobé tvorby. Letos je to například duchovní tvorba soudobých českých autorů, která bude znít v rámci Vánočního dne Euroradia 17. prosince.

02851998.jpeg

Reflexe: Hudba! se tématu EBU věnují v souvislosti s padesátým výročím prvního koncertu Euroradia. Ten se odehrál v Londýně 27. 11. 1967 a na den přesně po padesáti letech se rovněž v Londýně uskuteční slavnostní koncert, který v přímém přenosu odvysílala stanice Vltava.

Spustit audio