Od hraní na ulici k triumfu na Eurovizi. „Rodiče se mnou měli svatou trpělivost,“ vzpomíná hudebník Mikolas Josef

14. leden 2019

Poslední rok se pro něj nesl ve znamení úspěchů. Nejprve se umístil na skvělém šestém místě v televizní soutěži Eurovize, jeho songy Lie to me nebo Me gusta pak ovládly (nejen) český YouTube. A na Spotify je dnes Mikolas Josef nejposlouchanějším Čechem v zahraničí.

Mikolas Josef v Kompotu: o Eurovizi, budoucnosti v Los Angeles a španělských fanoušcích

Mikolas Josef

Do dalšího dílu Kompotu jsme si pozvali Mikolase Josefa. Nejen podle sázkových kanceláří, ale i samotných fanoušků Eurovize je jedním z favoritů letošního 63. ročníku. Jeho singl Lie to Me, se kterým vyjede do Lisabonu, má sice na YouTube už teď přes dva miliony zhlédnutí, pro něj je to ale jen začátek. Živé představení skladby na semifinále a snad i ve finále uvidí přinejmenším stokrát více diváků.

Jeho kariéra přitom začala skromně – hraním na ulicích. A to nejen v Praze, ale i v Oslu, Curychu, Vídni nebo Hamburku. „Rodiče se mnou měli svatou trpělivost,“ vzpomíná Mikolas Josef na to, jak si v 18 letech od tatínka půjčil auto, aby mohl hrát na norských ulicích.

S trochou nadsázky tak Mikolas Josef sám sebe označuje za rodinnou firmu. Jeho rodiče ho dodnes nejen podporují, ale zároveň jsou součástí jeho managementu. „Mnoho umělců to tak má. Vždyť komu můžete důvěřovat nejvíc a kdo nejvíc věří ve vás? Jsou to lidé, kteří vás vychovávali. Dělá se mi s rodiči moc dobře,“ říká Mikolas Josef.

Být přijat, nebo odmítnut

Eurovize znamenala velký přelom v jeho kariéře. Jak shrnuje, dala mu totiž možnost ukázat se – a pak být přijat, nebo odmítnut. Že to zrovna v jeho případě dopadlo dobře, si Mikolas Josef uvědomil ve chvíli, kdy mu během jeho vystoupení na Instagramu přibylo 100 tisíc fanoušků.

Takhle vypadalo vystoupení Mikolase Josefa ve finále Eurovize:

„Dnes mám 340 tisíc fanoušků,“ dodává. „Nejsem ovšem velký fanoušek sociálních sítí. Kdybych nebyl muzikant, na Instagramu nikdy nejsem. Nemyslím, že by takhle lidé měli trávit svůj život.“

Na koncertu zazní dosud nevydané písně

Od svého úspěchu na Eurovizi už Mikolas Josef vystupoval leckde. Jen České republice zatím koncert dluží. Napravit to chce na začátku dubna v pražském Fóru Karlín. „Bude to poprvé, co předvedu svou vlastní show. Dosud jsem hrál jen festivaly, televizní akce… a teď to konečně bude má vlastní show.“

Lie to me byla ukňouraná balada, tak jsem ji předělal do funky písně. Jindy mě inspiruje slovo, věta, popěvek nebo rytmus.
Mikolas Josef o skládání písní

Jak slibuje, kromě vydaných singlů na koncertě zazní i písně z dosud nevydané desky. „Rád bych pak lidi nechal hlasovat, která píseň se jim líbila nejvíc. A co vlastně na desce ve výsledku bude,“ usmívá se.

Koncert s názvem My name is Mikolas Josef se uskuteční v pražském Fóru Karlín 3. dubna. 

autoři: Jan Pokorný , als

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.