Od boybandu k experimentálnímu metalu. Kariéra Scotta Walkera jako lekce z historie popu

1. duben 2019

Zpěvák a skladatel Scott Walker je jednou z nejzáhadnějších postav popu posledních padesáti let. Jeho portfolio zahrnovalo vše od šedesátkového boyandu přes osmdesátkový alternativní rock, avantgardní kompozici nebo experimentální metal. V pondělí 25. března se jeho tvorba i život uzavřely.

Původem americký zpěvák Scott Walker začal nahrávat a vydávat skladby na konci padesátých let, do povědomí veřejnosti se zapsal v letech šedesátých a to s kapelou Walker Brothers. „Velké úspěchy Walker Brothers nastaly v šedesátých letech, a to poté, co se přestěhovali do Británie. Začali bourat hitparády a v roce 1966 byli například populárnější než Beatles,” vysvětluje hudební publicista Miloš Hroch. Spolu s ním se za Walkerovou kariérou a vlivem na další generace hudebníků v ArtCafé ohlédli promotér Ondřej Lasák a hudebník a novinář Lukáš Grygar.

 

 

Walkerova tvorba ale i v rané fázi vybočovala z dobových standardů. Mě vždy bavila kombinace ohromného zvuku armády smyčců a banálních textů, což je zvuk, který uslyšíme i na prvních Walkerových sólových deskách. Vyprávěl ale komplikovanější příběhy a jeho orchestrální doprovody byl zvláštně znepokojivé,” upřesňuje Ondřej Lasák důvody, proč podle něj Scott Walker vždy vybočoval z mainstreamového popu. „Scott Walker měl od začátku své kariéry mnoho společného se svým populárnějším kolegou Davidem Bowiem. Oba ve své tvorbě spojovali vysoké s nízkým. Snažili se popovým jazykem komunikovat myšlenky, které přesahují klasický popový rámec,” doplňuje Lukáš Grygar.

 

 

Po úspěchu na konci šedesátých let přišel překvapivý nezájem, se kterým se setkala Walkerova pátá sólová deska Scott 4. Po ní se muzikant na dlouhé roky odmlčel. „On v podstatě vyhořel,” popisuje Lukáš Grygar. „Na pár let se dokonce stáhnul do kláštera, zmizel z očí veřejnosti a na scénu se vrátil až s reunionem Walker Brothers koncem sedmdesátých let,” dodává. Dnes ceněná nahrávka Nite Flights z roku 1978 odstartovala sérii alb, kterými se Scott Walker připomínal veřejnosti každých přibližně deset let.

 

 

Zásadní návrat do hledáčků hudebních médií nastal s volnou trilogií nahrávek, která začla deskou Tilt. „Na Tilt je podstatné to, že přijal tendence industriální hudby, slyšíme tam chaotický rytmus, má to v sobě kromě úzkosti i jinou ambici, než se vracet do hitparád,” vysvětluje Ondřej Lasák. Jeho kariéra pokračovala přes desky The Drift a Bish Boosh až k poslední vydané nahrávce – spolupráci s legendami experimentálního metalu Sun O))).

 

 

Scott Walker
9. ledna 1943, Hamilton, USA – 22. března 2019, Londýn, UK

Proč je Scott Walker označován za jednoho z nejvlivnějších popových hudebníků dvacátého století, jak se mu dařilo spojovat různé žánrové ústřelky, nebo co dalšího má společného s Davidem Bowiem se dozvíte v celém záznamu ArtCafé z 28. 3. V něm jsme dál představili novou nahrávku kapely These New Puritans a královnu současné performance Anne Imhof:

 

autor: Jonáš Kucharský
Spustit audio

Související