Od banálních situací na dětském hřišti až k závažným tématům. Otec hlídá dceru v Národním divadle

17. únor 2022

Činohra Národního divadla inscenuje současný dramatický text Otec hlídá dceru Ondřeje Novotného. Prostřednictvím konfrontací s manželkou, otcem, přáteli i kolemjdoucími podává autor plastický obraz duševní krajiny jednoho konkrétního muže, ve kterém se může poznat každý, kdo otcem je či se jím chystá být. Původní hra vznikla v rámci Studia pro nové drama, které vede Činohra od začátku roku 2019. Režisérem je Jan Frič.

Od banálních, často komických rodičovských situací a střetů na dětském hřišti se ve hře Otec hlídá dceru dostáváme k závažným tématům se společenským přesahem, jako je strach z budoucnosti, rozpor svobody a bezpečí nebo otázka osamělosti stárnoucích generací. Ondřej Novotný napsal text, který může připomínat německé či anglické takzvaně post-dramatické hry, tedy texty, které už nerozvíjejí příběh či situaci, ale jejich hlavní postavou bývá jazyk.

Podle tvůrců se Novotnému daří ve hře vylíčit na v podstatě zcela banálním a každodenním příběhu, který je každému srozumitelný, hluboká hnutí a záchvěvy duše člověka v raném středním věku, rodiče a zároveň potomka, příslušníka oné „sendvičové generace“, která často pečuje o svoje malé děti a zároveň o stárnoucí rodiče.

Spustit audio

Související