Očima Ivana Medka

13. září 2003

Útlý svazeček rozhlasových komentářů Ivana Medka Jak to vidím (nakladatelství Vyšehrad) je výběrem z promluv, které autor vysílal v uplynulých třech letech na vlnách stanice Classic FM. Užitečný ediční počin připomíná, že Medek byl po léta dopisovatelem Hlasu Ameriky z Vídně, odkud sledoval a českým posluchačům zprostředkovával a komentoval události doma i ve světě. Medek -publicista byl po revoluci kvůli jiné své veřejné činnosti (např. v prezidentské kanceláři) poněkud pozapomenut, a jak knížečka dokládá, neprávem.

Kratičké texty se obracejí především k aktuálnímu dění doma v letech 2000-2002, autorovo stanovisko je tu vždy v nejlepším smyslu osobně zaujaté, angažované. Nikoliv stranicky či ideologicky, ale jak výstižně poznamenává autor úvodu Pavel Tigrid, "jeho vidění má pevný bod, stálou pozorovatelskou základnu - morální".

Ivan Medek vypráví

Ivan Medek se obrací k posluchači s plnou vahou své osobnosti, hodnotí dění ve společnosti z hlediska vlastních postojů, poznatků, zkušeností. Může si dovolit osobní tón, neboť - ač to nijak nezdůrazňuje, ba ani nepřipomíná - je v této zemi mravní autoritou, spjatou s jejími dějinami i současností. Jeho soud má obecně akceptovatelnou váhu.

Prostřednictvím Medkových komentářů si tak můžeme zopakovat události nedávné a připomenout i historické, vnímané jeho očima: televizní krizi, diskusi kolem pojmu občanská společnost (jedno z Medkových ústředních témat), soud s někdejšími představiteli komunistického režimu, debaty o významu Charty 77, aféry Jana Kavana a leckteré další. Mnohé názory lze přijmout, s jinými můžeme polemizovat či nesouhlasit - ale vždy stojí za to se nad nimi zamyslet.

autor: ap
Spustit audio