Obrovský tank a střelba. Před rozhlasem se točila akční scéna filmu ze srpna 1968

Na Vinohradské třídě v Praze byl dnes větší rozruch než obvykle. Filmaři před budovou Českého rozhlasu natáčeli velkou akční scénu nového filmu Krycí jméno Holec. Česko-rakouský snímek připomene rok 1968, události Pražského jara a srpnovou okupaci. Filmaři s sebou dovezli i reálie: dobové transparenty, telefonní budku, starý autobus nebo hliníkové konve na mléko. Jak se dobový snímek natáčel, zaznamenaly mikrofony Českého rozhlasu.

Na Vinohradské třídě už od rána duní motor obrovského tanku. Celou ulici halí dým a v něm pobíhají desítky lidí jako vystřižených z šedesátých let. Velká akční scéna filmu Krycí jméno Holec bude totiž připomínat dramatické události z 21. srpna 1968.

Chystaný snímek režiséra Franze Novotneho vychází z povídky Jana Němce Italská spojka. I když jde o fiktivní příběh, opírá se o skutečné situace a životy reálných osob.

Jedním z hlavních hrdinů je Rakušan Helmut Zilk, kterého ztvárňuje Johannes Zeiler. Úspěšný novinář, podezřelý ze spolupráce se Státní bezpečností, se ve filmu potkává s mladým filmařem Janem Davidem. Toho hraje Kryštof Hádek.

„Já hraju postavu, jejíž předlohou je režisér Jan Němec, který na Západ vyvezl filmový materiál o příjezdu ruských tanků. Byl to snad jeden z mála pravdivých záznamů o tom, jak to doopravdy bylo, protože tehdejší politická garnitura kryla stopy a do televize a rádia pouštěla úplně něco jiného,“ míní.

Láska na pozadí těžké doby

Do příběhu se zaplete i láska. Milostný trojúhelník obou mužů s krásnou Evou v podání Vicy Kerekes se ale odehrává na pozadí těžké doby. Tu se film snaží vylíčit co nejvěrněji. Právě to je ale podle hlavní producentky Moniky Kristlové ten nejtěžší úkol:

„Je potřeba naplnit představy pamětníků a lidí, kteří si o té době přečetli knihy a mají nějaké znalosti, jak to asi vypadalo. Každý vnímáme svět po svém a jinak, vzpomínky si upravujeme, vytěsňujeme a idealizujeme. O to je to těžší.“

Před Českým rozhlasem se natáčí akční scéna nového filmu Krycí jméno Holec

Události roku 1968 navíc nejsou dnešku až tak vzdálené.

„Tím, že pamětníků je hodně, tak spousta lidí může říct, jak to bylo a nebylo. Je to ale relativní, protože ten film je iluze nebo určité zpracování. I proto mám dobové filmy rád, protože jsem tu dobu nezažil, takže aspoň takhle na chvilku můžu nějakou atmosféru nasát,“ dodává Kryštof Hádek.

Vedle Kryštofa Hádka se ve filmu představí taky třeba David Novotný, Vilma Cibulková nebo Ondřej Brzobohatý. Na plátnech je diváci uvidí na začátku roku 2016.

autoři: Klára Vičíková , msk
Spustit audio