Obrazy žen od 16. do 21. století ve Vídni

29. srpen 2006

Vídeňské Leopold Museum se v letních měsících věnuje tématu "žena". Výstava "Obrazy žen - Tělo, obličej, duše" porovnává historická a aktuální zobrazení hrdinek, prostitutek, holčiček, dam a matek po dobu šesti století. Začíná renesancí, zastoupenou Mladou Benátčankou Albrechta Dürera z roku 1505 nebo například autoportrétem italské umělkyně Sofonisby Anguissoly z roku 1554. Právě v renesanci se dostává člověk a jeho tělo - což v případě uvedené výstavy znamená ženské tělo - do středu pozornosti tehdejšího umění.

17. a 18. století reprezentují umělci jako je německý malíř Hans von Aachen, Johann Liss či Thomas Gainsborough se známým portrétem Sarah Siddonsové z roku 1785. Sarah Siddonsová byla symbolem sebevědomé ženy 18. století, čímž Gainsboroughův portrét tvoří kontrapunkt k obrazům žen této doby. Z 19. století pocházejí díla umělců jako byl Ferdinand Georg Waldmüller, Johann Baptist Reiter, či Anton Romako.

Po umění secese na počátku 20. století se expresionisté jako Oskar Kokoschka, Egon Schiele a mnozí další odvracejí od "krásného zdání" ženského těla. Hledají "pravdu" a nacházejí méně hezké prvky jakožto provokativní výrazový prostředek. Zejména po 2. světové válce vznikají hnutí, která proklamují rovnoprávnost a samostatnost ženy. Do umění tehdy proniká ženský odboj plný agrese a síly. Výstava končí díly soudobých umělců, jako je Louis Bourgeois, Elke Krystufek, Shirin Neshat, či Olaf Martens. V jejich tvorbě jsou viditelné hlavně soudobé ženské stereotypy, jako je "femme fragile", "Lolita", či tzv. "girlie". Uvedení autoři představují pouze zlomek všech umělců této výstavy. Nechybí ani díla Gustava Klimta, Pabla Picassa, Marca Chagalla a mnohých dalších.

Thomas Gainsborough: Sarah Siddonsová (1785)

Celkem 250 uměleckých děl pochází z rakouských a mezinárodních sbírek, galerií a muzeí, jako je například National Gallery London, Muzeum umění a průmyslu v Hamburku, či Gmeentenmuseum v Haagu. Poprvé jsou také k vidění prvotřídní obrazy soukromé sbírky Leopold. Kurátoři zvolili právě toto téma, protože "postavení ženy ve společnosti plné nerovnoprávnosti, sexismu a násilí je stále velice aktuální".

Obrazy žen - Tělo, obličej, duše
9.6. - 2.10. 2006
Leopold Museum, Museumsplatz 1, A-1010 Wien
Tel.: +43-1-525 70-0, e-mail: office@leopoldmuseum.at
www.leopoldmuseum.org, otevřeno denně kromě út 10-18, čt 10-21

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu