Obrazy ze Šáreckého údolí malíře Rastislava Michala

27. červen 2011

Galerie Nová síň ve Voršilské ulici v Praze hostí soubor krajinářských obrazů malíře, grafika a ilustrátora Rastislava Michala nazvaný „Obrazy ze Šáreckého údolí“. Druhá část „šáreckého“ souboru je vystavena v Galerii Michal's Collection v Husově 13 na Starém Městě.

Rastislav Michal studoval v letech 1955 až 1961 obor portrétní a figurální malby u profesorů Antonína Pelce, Miloslava Holého a Karla Součka. Navázal na klasickou linii moderní malby, jeho díla charakterizuje plasticky pojatý objemový tvar a malířská kultivovanost projevu. Jeho doménou je lidská figura, nejčastěji ženská, ale občas se objeví i zátiší nebo krajina. Je i autorem velkého množství grafických listů, exlibris, novoročenek, podílí se i na vydávání bibliofilských tisků a grafických souborů.

A protože vystavená kolekce obrazů z posledních let je věnována romantické legendami opředené krajině pražské Šárky, zeptal se Karel Oujezdský autora, kdy Šárku poprvé navštívil a kreslil.

Výstava Rastislava Michala nazvaná „Obrazy ze Šáreckého údolí“ je otevřena v Nové síni ve Voršilské ulici v Praze do 10. července. Druhou část výstavy si můžete do 17. července prohlédnou v Galerii Michal's Collection v Husově 13 na Starém Městě.

Spustit audio