Obrazy, které zpodobňují traumata a boří estetické zvyklosti

10. říjen 2014

Malíř, který patří mezi nejvlivnější a nejdůležitější postavy české výtvarné scény už od 80. let minulého století, Vladimír Skrepl, vystavuje v Galerii výtvarného umění v Chebu své autorské knihy, koláže a asamblážované objekty pod názvem Lež a lži od 8. října do 23. listopadu.

Výstava pedagoga Akademie výtvarných umění v Praze, malíře a multimediálního umělce Vladimíra Skrepla je komponovaná jako pohled do světa umělcova ateliéru. Připravily ji kurátorky Edith Jeřábková a Barbora Kleinhamplová.

Trauma jako témaExpresivní malba Vladimíra Skrepla se vymyká z obvyklých trendů. Barevná živost a jistá asociálnost v námětech vytvářejí nenapodobitelné napětí. Na čemž se podílí třeba fakt, že umělec nestudoval malířství, nýbrž jeho historii. Jeho malba překonává divákovy estetické zvyklosti, proto může budit nejspíš otřes. A s každým dalším obrazem nastává nový mocný třesk a divák je znovu vyděšen divokým způsobem malby, ale také tématy, v nichž se zrcadlí traumata a hrůza lidského údělu.

Vladimír Skrepl v nejnovějších obrazech používá pastóznější barvu, rozmáchlejší tahy a hektičtější barevné škály. Je zván na prestižní mezinárodní výstavy. V roce 2007 obdržel Cenu od Jiřího Kovandy, kterou udělují mladí umělci a teoretici svým největším vzorům.

Další výstavní instalaceVe středu 8. října v podvečer byly v Galerii výtvarného umění v Chebu zahájeny čtyři výstavy. Vedle Vladimíra Skrepla se můžete podívat v cyklu výstav jednoho díla Opus magnum například nově objevený obraz realistického malíře Hippolyta Soběslava Pinkase nazvaný Modlitba za oběšence z roku 1861.

V dalším cyklu, Výstava z depozitáře, nabízí kolekci grafik a obrazů členů sociální skupiny Ho-Ho-Ko-Ko, kterou tvořili v polovině 20. let minulého století - malíři Karel Holan, Miloslav Holý, Pravoslav Kotík a sochař Karel Kotrba.

Současné tvorbě je věnována v Malé galerii výstava obrazů a objektů osmačtyřicetiletého vizuálního umělce Petra Duba nazvaná Další ze způsobů, jak nevytvářet obrazy.

Spustit audio