OBRAZEM: Začala oprava nejpoškozenějších soch ve slavkovském zámeckém parku

Soubor vzácných barokních soch v parku slavkovského zámku se dočkal restaurátorského zásahu. Prvních jedenáct postav z antické mytologie dostane poprvé v životě teplou sprchu a odbornou péči.

Některé z barokních soch v parku zámku ve Slavkově u Brna minulý týden obklopilo lešení. Až do zimy na něm budou pracovat restaurátoři.

Z unikátního souboru čtyřiašedesáti vápencových skulptur obnoví jedenáct nejpoškozenějších. Nového lesku se tak dočká Narcis, Apollo, Diana a další postavy antické mytologie. Částkou 1,7 milionu korun na to přispělo ministerstvo kultury. Bez restaurátorského zásahu by se totiž některé sochy doslova rozpadly.

U některých soch je poškození jasně viditelné.

 „Blok kamene se dělí v listech, pravděpodobně podél sedimentačních vrstev a dochází k takovému listovitému odlučování. Pak jsou tu defekty způsobené vandalismem, to jsou chybějící články prstů, špička nosu a podobně,“ ukazuje na jedné z nejpoškozenějších soch restaurátor Josef Červinka.

Puklina na jedné ze soch.

Restaurátoři kámen očistí, zpevní, aby se nedrolil. Otevřené trhliny pak vyplní injektáží a očištěný povrch barevně vyretušují.

„Po konzultaci s odborníky z památkového ústavu rozhodneme, které z chybějících částí těch soch se budou doplňovat a které necháme v torzálním stavu,“ dodává Červinka.

Při čištění soch nejprve restaurátoři použijí páru s vysokou teplotou a nízkým tlakem. Tato technika platí na špínu na povrchu soch, kterou tvoří hlavně usazený prach.

Čištění horkou párou s nízkým tlakem.

„V podpaží a záhybech šatů je sádrovcová krusta, ta se musí sundávat chemicky a mechanicky,“ doplňuje restaurátor. Práce podle něj potrvají po celou sezónu, hotovo ale musí být do zimy.

V podobném stavu se nachází ještě dalších jedenáct soch a sousoší. Město proto i nadále vybírá peníze pomocí veřejné sbírky.

Restaurátor Josef Červinka s jednou ze soch.

„Doposud se nám podařilo shromáždit téměř 50 tisíc korun, za což děkujeme,“ upřesňuje mluvčí slavkovské radnice Veronika Slámová.

„První etapa, tedy oprava jedenácti soch v nejkritičtějším stavu, bude stát 1,7 milionu korun z dotace ministerstva kultury, odhad na kompletní opravu souboru je něco přes 10 milionů korun,“ dodává.

I když opravované sochy zakrývá lešení, samotná práce restaurátorů se může stát zajímavou atrakcí při návštěvě zámeckého parku.

autor: gaj

Související