OBRAZEM: Vyšehradský kodex bude vystaven v jedné z nejbezpečnějších vitrín

8. leden 2015

Jednu z nejdokonalejších a nejbezpečnějších vitrín dnes přivezli z Německa do pražského Klementina. Národní knihovna v ní na konci ledna vystaví Vyšehradský kodex, jeden z nejvzácnějších rukopisů. Protože pochází zřejmě už z doby kolem roku 1085, vyžaduje speciální bezpečnostní i klimatické podmínky.

Vitrína je čidly napojená na důmyslný počítačový systém, který zaregistruje i zvuk tříštění skla. A to i přesto, že veškeré skleněné části jsou nerozbitné.

Ideální klimatické podmínky pak vitrína udržuje sama. Má totiž automatickou klimatizaci, která pozná nedostatečnou, nebo naopak nadbytečnou vlhkost a umí ji sama regulovat. To u běžných výstavních vitrín není obvyklé, proto má teď Národní knihovna konečně možnost cenný Vyšehradský kodex ukázat lidem.

 Vitrína pro Vyšehradský kodex

Naposled ho návštěvníci viděli koncem 50. let 20. století v Paříži. V Praze ho uvidí 31. ledna a 1. února v Zrcadlové kapli pražského Klementina.

 Vitrína pro Vyšehradský kodex

I když je vitrína dokonalá, Vyšehradský kodex je natolik vzácný, že není možné vystavit ho na delší dobu. Po dvou dnech bude proto znovu uložen do speciálního trezoru.

Pokud to zájemci v tyto dva dny nestihnou, ve Valdštejnské jízdárně v Praze se nachází dokonalá kopie kodexu. Na výstavě Otevři zahradu rajskou bude k vidění až do 15. března.

Spustit audio