Přední pionýr moderní balkánské architektury. Vila Vesna na ostrově Lopud patří mezi vrcholná díla Nikoly Dobroviće

18. květen 2022

V Praze najdeme několik realizací původem srbského architekta Nikoly Dobroviće. Postavil například koleje krále Alexandra na pražském Břevnově či palác Avion na Václavském náměstí ve spolupráci s Bohumírem Kozákem. Jeho tvorba později pokračovala na Balkáně, kde se před druhou světovou válkou usadil ve vesničce Lapado u Dubrovníku.

Dobrović se narodil v Pécsi v roce 1897 a do roku 1915 studoval architekturu v Budapešti. Po skončení první světové války získal titul architekta v Praze, kde pracoval až do roku 1934. Spolupracoval s Bohumilem Hübschmannem a Antonínem Engelem. Z této doby pocházejí i jeho zmíněné zdařilé realizace. Dobrović v nich demonstroval svůj vyspělý funkcionalistický styl typický pásovými okny, zaoblenými rohy a terasovitě odstupňovanými objemy. Podobný přístup pak rozvinul po svém odchodu do Chorvatska.

Vila Vesna na ostrově Lopud, architekt Nikola Dobrović

Tam navrhl pro specifické středomořské klima několik pozoruhodných modernistických domů, ve kterých transformoval čistokrevný funkcionalismus do lyrického a organického tvarosloví, vycházejícího z ležérního životního stylu a teplého klima. Tři z těchto realizací se nachází na malém ostrově Lopud nedaleko Dubrovníku. Dostanete se tam asi hodinu dlouhou jízdou na lodi. Bohužel jeho hlavní realizace hotelu Grand je dnes v žalostném stavu. To ale neplatí o nedaleké vile Vesna, jejíž bíle omítnuté hranaté formy se tyčí nad průzračnou vodou Jadranu.

Vila Vesna na ostrově Lopud, architekt Nikola Dobrović

Dobrović v architektuře vily Vesna a několika dalších domů, které postavil v Dubrovníku, reagoval na tradiční středomořskou zástavbu a vytvořil svébytnou verzi přímořského funkcionalismu. Vila má hrubé kamenné podezdívky a oblázkové obklady, kontrastující s čistými bílými liniemi. Plochá střecha slouží jako solárium s integrovaným stolem a perforovaným nápisem Vesna. Žlutě vymalované schody a geometrické obrazce dodávají domu šťavnatý středomořský výraz, který je charakteristický pro toto období Dobrovićovy tvorby. Kromě hotelu a vily navrhl na ostrově Lopud také památník svému velkému příteli, básníkovi Viktoru Dykovi. 

Po druhé světové válce se podílel na stavbě Nového Bělehradu, kde také působil jako profesor na Vysoké škole technické. V této době také navrhl budovu generálního štábu Jugoslávské lidové armády a Ministerstva obrany SFRJ, která byla v roce 1999 vybombardována spojeneckými silami NATO. 

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související