Monument argentinské architektury. Betonový objekt Národní knihovny v centru Buenos Aires je jednou z nejikoničtějších staveb v Jižní Americe

27. leden 2021

Modernistická architektura v Argentině zůstává stále ve stínu proslulejší pověsti brazilských tvůrců. Neméně kvalitní stavby však vznikaly v průběhu šedesátých a sedmdesátých let také v Buenos Aires. Dvě z těch historicky nejvíce publikovaných postavil argentinský architekt Clorindo Jose Manuel Testa (1923 –2013). Budovy Londýnské banky a Národní knihovny, které vznikaly současně v průběhu šedesátých let, jsou pozoruhodnými příspěvky do mezinárodního brutalistického hnutí.

Clorindo Testa pracoval s betonem jako nikdo jiný a vytvořil bohatě strukturované stavby, které dodnes obdivují architekti z celého světa. Budova Národní knihovny, která nese jméno argentinského novináře a politika Mariana Morena, je monumentálním objektem spočívajícím na centrální betonové platformě a vrcholu travnatého návrší na místě, kde se původně nacházela oficiální rezidence Juana Perona a jeho ženy Evity. Tzv. palác Unzué byl ale demonstrativně zbořen v roce 1958.

Národní knihovna Argentiny architekta Clorinda Testy v Buenos Aires

Tři roky na to vznikl v ateliéru Clorinda Testy první návrh stavby. S její realizací se ale nezačalo dříve než v roce 1971 a její oficiální otevření se uskutečnilo až o více jak dvacet let později v roce 1992. Hlavními důvody extrémního prodloužení stavby byla především byrokracie a časté změny ve vládě. Testa společně se svými kolegy Franciscem Bullrichem a Alicií Cazzaniga obohacují surovou betonovou brutalistní estetiku o nové výrazové formy, které na přelomu šedesátých a sedmdesátých let přináší nastupující styl High-tech. Ocelové konstrukce, barevné výduchy ventilací a další podobné prvky připomínají vzdáleně vrcholná díla stylu High-tech včetně muzea Centre Georges Pompidou v Paříži.

Národní knihovna Argentiny architekta Clorinda Testy v Buenos Aires

Samotné prostory knihovny se nachází v horních patrech budovy, které tvoří převislý objem stavby, dodávající monumentální vzhled. Zároveň skýtají tyto vyvýšené studovny působivý výhled na Buenos Aires. Podoba jejich interiérů byla na konci realizace knihovny svěřena designérovi Ricardu Blancovi, který navrhl celou sérii hravého nábytku, který se ale stylově hlásí už k čisté postmoderně. Budova je tak díky své zdlouhavé realizaci, která trvala několik desetiletí, jakousi syntézou zásadních a často naprosto odlišných stylů druhé poloviny minulého století.         

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související