Jeden z nejuniverzálnějších a nejvlivnějších designérů současnosti. Virgil Abloh zemřel v pouhých 41 letech

30. listopad 2021

Dva roky zápasil se vzácnou formou rakoviny v soukromí své rodiny. Nevěděli to ani někteří jeho přátelé. Na sociálních sítích vyjadřovali upřímnou soustrast Ablohově rodině všichni od globálních luxusních značek, se kterými designér pracoval, až po řadu jeho kolegů a přátel designérů, výtvarníků, architektů i kurátorů. Virgil Abloh svou tvorbou všechny tyto disciplíny ovlivňoval a s nekonečnou energií, která z něj vyzařovala, se pouštěl do rozmanitých designérských úkolů.

S postavou Virgila Abloha je spojena neutuchající vášeň pro módu, design, umění, architekturu, hudbu a celkovou vizuální kulturu současnosti. Narodil se v Chicagu v roce 1980 do rodiny přistěhovalců z Ghany. Od svých sedmnácti let si šel nekompromisně za svým snem. Nejdříve vystudoval katolickou střední školu, nakonec získal v roce 2006 titul architekta na prestižní univerzitě Illinois Institute of Technology. Zde ho také poprvé více zaujala móda. Inspiroval ho architekt Rem Koolhaas, jehož kancelář OMA pracuje již mnoho let pro módní značku Prada.

Abloh začal navrhovat svá vlastní trička a spolupracovat se slavnými hudebníky z rapové scény. V roce 2012 také založil první vlastní značku s názvem Pyrex Vision. Nakupoval staré kousky luxusních brandů, upravoval je a prodával jako autorské kolekce. Stal se jednou z nejzásadnějších postav nového přístupu k módě kombinující vysokou módu a streetwear. Jeho úspěch na tomto poli vyvrcholil v produkci jeho další značky Off-White, která se stala světovým fenoménem streetové kultury a symbolem mladé generace. Díky originálnímu pohledu na svět módy a vymanění se z jeho klišé, ho v roce 2018 pověřila značka Louis Vuitton jako designéra svých pánských kolekcí. Stal se tak vůbec prvním černošským designérem v historii, který zastával tak prestižní pozici.

Kromě světa módy se Abloh vždy zajímal o celé kulturní spektrum. Spolupracoval s hudebníky, intenzivní přátelství ho pojilo k raperovi Kanye Westovi a dalším celebritám. Věnoval se také výtvarnému umění a produktovému designu. Spolupracoval se značkou IKEA na kolekci konceptuálních interiérových objektů a jeho sólovou výstavu autorského nábytku hostila prestižní pařížská galerie Kreo. Navázal spolupráci s renomovanými institucemi, globálními komerčními značkami i kultovními studii a dalšími designéry. 

Ukázka z výstavy Vigil Abloh: Efflorescence

Svět Virgila Abloha byl pestrý a otevřený různorodým myšlenkám, stal se ikonou současnosti a vzorem pro mladé lidi po celém světě. Věřil, že kreativní energií a vášní lze docílit všeho. Ablohovi se to podařilo více než komukoliv jinému. Jeho kariéra byla krátká, i tak vytvořil dílo, které ještě dlouhou dobu bude ovlivňovat světovou kulturu designu.    

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související