Dobrodružné výpravy za uměním po celém světě. Publikace Art Escapes odkrývá skrytá místa mimo stěny muzeí a výstavních expozic

17. květen 2022

Berlínské vydavatelství Gestalten patří již řadu let mezi nejpopulárnější vydavatele obrazových i odborných knížek o umění, architektuře, designu a rozmanitých polohách současné kultury. Jejich nejnovější počin se zabývá uměním ve veřejném prostoru, respektive fascinujícími místy, kde můžete vidět a prožít umění mimo standardní muzeální a galerijní expozice. 

Editorka Grace Banks vás vezme na více jak 60 překvapivých lokalit, na kterých můžete prozkoumat rozmanité výtvarné instalace, sochařské parky, kostelní fresky, domy výtvarných umělců, umělecké zahrady nebo rozsáhlá land-artová díla.

Ukázka z knihy Art Escapes

Publikace ukazuje umění v těsném kontaktu s okolním světem, neuzavřené mezi čtyřmi zdmi galerií a skvěle funguje jako bedekr pro uměnímilovné výlety. Na stránkách knížky objevíte klasické příklady landartových děl z šedesátých či sedmdesátých let. Mezi nim vynikají například monumentální památník zničenému městu Gibellina na Sicílii od výtvarníka Alberta Burriho nebo betonový monument Negev v izraelské poušti. Fantaskní surrealistické zahrady reprezentují La Scarzuola architekta Tomasa Buzziho v Itálii nebo slavný Palais Ideále, který nedaleko Lyonu vybudoval nijak umělecky vzdělaný pošťák Ferdinand Cheval pro svou dceru. Podobných bizarních staveb či parků nalezneme v publikaci hned několik.

Ukázka z knihy Art Escapes

Nechybí ani současné umění, včetně ikonických venkovních děl jako jsou například butik Prada v americké Marfě od uměleckého dua Elmgreen & Dragset nebo slavná puntíkatá dýně japonské umělkyně Yayoi Kusami, která stojí na břehu ostrova Naoshima. 

Kromě velkých uměleckých celků se autorka věnuje také zdánlivě nenápadným dílům. V malých francouzských kostelích objevuje vitráže Henri Matisse či fresky Jeana Cocteaua. Kapitola Hidden Murals (Skryté fresky) zase představuje několik příkladů modernistických výmaleb a mozaik schovaných ve veřejně přístupných domech.

Každé z míst je doprovozeno výpravnými fotografiemi a stručnými informativními texty. Art Escapes je ideální publikací pro plánování vašich letních výletů. Dopřejte si na nich umění, a ani nemusíte nutně vstupovat do muzeí.    

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související