Deset let na špičce evropského designu. Výročí studia Muller Van Severen oslavuje i Museum designu Gent

26. říjen 2021

Fiona Muller a Hannes van Severen se dali dohromady přesně před deseti lety. Spojili své síly z prostředí fotografie a sochařství a rozhodli se věnovat užitému umění. V té době debutovali se svými minimalistickými nábytkářskými objekty v antverpské galerii Valerie Traan, kde už na své první výstavě demonstrovali vizuální principy, které se pro jejich tvorbu stanou zcela charakteristickými. 

Jednoduché ocelové konstrukce bíle nebo černé barvy vyplněné barevnými poli tvoří v případě Muller Van Severen zvláštní nábytkářské sestavy s několika funkcemi najednou.

Když nás galerie Valerie Traan poprvé požádala o spolupráci, byli jsme zrovna uprostřed rekonstrukce našeho domu a potřebovali jsme několik věcí, včetně světla nad jídelní stůl. Jedním z našich prvních řešení bylo navrhnout stůl tak, aby se noha stolu vysunula a spojila se s konzolovou lampou.
výtvarníci Fiona Muller a Hannes van Severen

Tak vznikly první multifunkční nábytkové kompozice. Například lehátko, které je spojené s policovým systémem a na něj navazujícím svítidlem tvoří část série Future Primitives – to vše sloučené dohromady díky jednoduché ocelové konstrukci. Tu na některých místech vyplňují pestrá barevná pole lakovaných dřevěných desek nebo textilu sedáků lehátek. V jiných případech zase designéři spojují například dva různě barevné stoly či police do jednoho hybridního celku. Jednoduchými ohyby zase proměňují ocelovou síť do podoby venkovního lehátka.

Jednoduchá a zdánlivě až banální práce s tvary a barvami se okamžitě stala pro studio Muller Van Severen zcela rozeznatelnou. I proto je jejich desetiletá retrospektiva na místě. Najdete jí v historické budově gentského design muzea Hotel de Coninck. Kromě své designérské tvorby zde belgické duo vystavuje také svou ranou fotografickou, respektive sochařskou práci a také některé historické reference, které měly na jejich vlastní kariéru nemalý vliv.

Na barevných papírových pozadích designéři vytvořili kompozice svého nábytku a historických exponátů ze sbírek muzea. Mezi jejich stoly a sedacím nábytkem tak můžeme najít ikonická i méně známá díla Marcela Breuera, Alvara Aalta, Rona Arada, Ettora Sottsasse, belgických architektů Léona Stynena a Huiba Hosteho a především díla Van Severenova otce, předčasně zesnulého kultovního designéra Maartena Van Severena, který svou minimalistickou tvorbou jasně předznamenal práci svého syna a jeho partnerky. 

Výstava v Museu designu Gent potrvá do 6. března 2022. Více informací na webu www.designmuseumgent.be.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související