Obřad na střeše a hostina bez fronty na raut: mileniálské svatební trendy

16. leden 2019

Jak ke svatbám přistupují lidé narození v osmdesátých a devadesátých letech? Podle průzkumů se vdávají později a méně často. Do obřadů a oslav zato investují víc peněz a kreativity. Jak se světové trendy odráží v českých svatbách, co je u nás mainstream a co alternativa? Zeptali jsme se organizátorek festivalu Svatební cirkus.

Svatební trendy k nám přichází se zpožděním. Věci, které u nás dnes vypadají jako alternative, jsou už v zahraničí mainstream, říká Jana Bušková, která se svatbám jako autorka videí věnuje už sedm let. Poslední tři roky pořádá festival s názvem Svatební cirkus zaměřený na inovativní a netradiční pojetí svateb. Nejbližší díl akce se uskuteční v sobotu 26. ledna v pražské Pragovce.

Zatímco na českých svatbách stále ještě silně rezonují věnečky, nevěsty víly a svatby v přírodě, v zahraničí je trendy návrat obřadů do měst: Místo svateb v lese, na farmách nebo ve stodolách jsou na neobvyklých místech ve městech. Nejde o úřady nebo radnice, ale spíš o neokoukané lokace, jako například střechy různých budov, popisuje Kristýna Klímová, spoluorganizátorka Svatebního cirkusu. Poslechněte si víc v rozhovoru Modeschau.

Svatební foto

Americké statistiky tvrdí, že mileniálové za svatby vyhazují víc než předchozí generace. Totéž potvrzují i britské výzkumy. Česká média naopak píší o tom, že mladí Češi na svatbách spíš šetří. Zmiňují možnou souvislost s tím, že dříve svatby spolufinancovaly rodiny a dnes už je běžné spíš to, že si snoubenci platí svatbu ze svého.

Obecně je svateb v západním světě čím dál tím méně a pro řadu mladých lidí už nejsou nezbytnou součástí života. Víc než polovina amerických mileniálů svatbu nepovažuje za příliš důležitou, zásadnější je pro ně získat vzdělání a dobrou práci.

V Česku jsou naopak svatby na mírném vzestupu. Podle dat Českého statistického úřadu se v prvních třech čtvrtletích roku 2018 vzalo 47,8 tisíce párů, což je o 1,5 tisíce víc než ve stejném období roku 2017. Rodičovství pro řadu českých párů není důvodem ke svatbě. Téměř polovina dětí, konkrétně 48,5 %, se za první tři čtvrtletí 2018 narodila svobodným rodičům. Ve srovnání s předchozími lety ale data naznačují postupné zastavování tohoto dlouhodobého trendu. Dětí narozených mimo manželství tak do budoucna může být méně.

Svatba

Průměrný věk českých ženichů je kolem 29 let, nevěstám bývá nejčastěji 27. Na západ od nás je věk novomanželů vyšší, třeba v Anglii je to 36 u ženichů a 34 u nevěst a v Americe 33 a 31 let.

Spíš než tradic se mileniálové drží osobních preferencí a vlastních zájmů. Chtějí, aby byla svatba odrazem jejich osobností a životního stylu. Víc než na tradicích jim záleží na tom, aby byla svatba autentická a jejich, personalizovaná. Aby správně vypadala a chutnala a aby byla pro hosty neopakovatelným zážitkem. K oslavám od pradávna patří jídlo a pití. Zatímco u nás jídlo stále ještě roznáší číšníci nebo se stojí fronty na raut, zahraniční trendy jsou jiné. Na stoly se vyskládají velké mísy, ze kterých si každý bere podle svého. Lidé si je mezi sebou podávají a jídlo spolu sdílí, popisuje Jana Bušková ze Svatebního cirkusu.

Svatební cirkus

Nepostradatelný už není kostel ani bílé šaty. Vzrůstá ale důležitost lokálnosti, ať už jde o jídlo, květiny, hudbu, nebo o odkazy v estetice svatební výzdoby a oblečení.

Čím dál tím běžnější je úzká provázanost svateb s novými technologiemi a onlinem. Častý je speciální hashtag, který propojí posty všech svatebčanů na sociálních sítích. Součástí svateb jsou často také speciální svatební weby a různé aplikace, které pomáhají s plánováním a organizací svatby.

Jaké trendy vládnou českým a jaké zahraničním svatbám? Čím jsou specifické dnešní svatební šaty, dekorace a celkové pojetí obřadů? Jak vypadá český svatební mainstream a alternativa? Poslechněte si v rozhovoru s organizátorkami festivalu Svatební cirkus.

Playlist:

333 Boyz – Glass Boat
Defensa – Rookie
Wasted Fates – Copa Mundial
Bad Gyal – Candela

Spustit audio

Související