Obce s dočasným vedením na Bruntálsku mají omezené pravomoce. Čekají na nové volby

10. prosinec 2018

Bez rozpočtu, dotací i práv rozhodovat o investicích. Rozvoj ve čtyřech obcích na Bruntálsku zamrzl. Zastupitelé se tam po podzimních volbách nedokázali domluvit na novém vedení. Pravomoci toho dosavadního jsou velmi omezené. Volby v obcích se budou opakovat zřejmě na jaře příštího roku.

„Nemůžeme dělat nic z naplánovaných akcí,“ říká nezávislá starostka Slezských Pavlovic Lenka Drozdrová. Dodává, že situace komplikuje hlavně investice ve vesnici. Například plánovanou opravu obecních bytů, kterou již měla nasmlouvanou a domluvenou s firmou a řemeslníky stavebních profesí, kteří mají v zimním období na zakázky tohoto typu více času.

Jenže rekonstrukci musí schválit zastupitelstvo a zařadit ji do rozpočtu na příští rok. To všechno jsou kroky, které dosavadní starostka sama rozhodnout nemůže. Podle ní se zastupitelstvo po podzimních komunálních volbách nedokázalo shodnout, kdo usedne v křesle starosty. „Já jsem odstoupila ještě s kolegyní z kandidátky včetně náhradníků, ostatní nesložili slib,“ popisuje situaci Lenka Drozdová.

Podobně jsou na tom na Bruntálsku v dalších třech obcích. Například v Rudné pod Pradědem čekají na peníze, aby mohli postavit novou vodní nádrž. „Máme na ministerstvu zemědělství žádost o dotaci, kde musíme doplnit nějaké nějaké administrativní věci. Jen teď nejsem schopen říct, jestli nám to nezamítnou,“ vysvětluje starosta Radomír Tománek za Starosty a nezávislé. I kdyby ministerstvo teď Rudné peníze přidělilo, obci chybí zastupitelstvo, aby schválilo přijetí dotace. Podle mluvčího ministerstva vnitra Ondřeje Krátošky zákon pravomoce dočasného vedení značně omezuje.

„Zatupitelstvo nemůže rozhodovat o záležitostech v obci s výjimkou přijímání rozpočtových pravidel a stanovení pravidel rozpočtového provizoria. Zatupitelstvo nesmí rozhodovat například o prodeji nemovitého majetku obce, o zřizování obecní policie, nebo nesmí vdávat závazné vyhlášky,“ přibližuje mluvčí ministerstva vnitra.

Kromě Rudné a Pavlovic čekají na vyhlášení nových voleb také v Krasově a Petrovicích. Starostové odhadují, že lidé budou o nových zastupitelích rozhodovat na jaře.

autor: mot
Spustit audio