Obce na Křivoklátsku na miliardovou kanalizaci nemají. Přijdou navíc i o evropskou dotaci

14. srpen 2013

V devíti obcích na Křivoklátsku se měla v červenci začít budovat kanalizace, jenže jejich vedení dosud nenašlo peníze na spolufinancování skoro miliardového projektu. Nyní jim hrozí, že přijdou i o vysokou evropskou dotaci a budou zase úplně na začátku.

Na kanalizaci a vodovody čekají obce už mnoho let. Podzemní zásoby vody rychle klesají, což komplikuje i tamní výstavbu, protože pro nové domy není zajištěna pitná voda a odkanalizování.

Obce se proto spojily do svazku a projekt stavby kanalizace připravovaly společně. Koncem května představitelé Křivoklátu, Městečka, Velké Bukové, Nezabudic, Pustovět, Nového Domu, Račic, Zbečna a Sýkořic konečně slavnostně podepsali smlouvu s dodavatelskou firmou.

Jenže dosud nesehnali peníze na spolufinancování téměř miliardového projektu, proto nejspíš přijdou o dotaci ze Státního fondu životního prostředí a společně budovat kanalizaci nakonec vůbec nebudou.

„Projekt jako takový včetně rozpočtu byl dělaný zhruba před sedmi lety. Bohužel jsme neprovedli cenovou aktualizaci a celou dobu jsme pracovali s cenou zhruba 750 milionů,“ vysvětluje starosta Roztok Vladimír Melč.

Jenže časem se ukázalo, že stavba vyjde o zhruba 200 milionů dráž a tyto peníze svazku obcí scházejí. Kvůli průtahům navíc nejspíš přijdou o dotaci ve výši 660 milionů korun.

Vzhledem k tomu, že projekt připravovaly asi osm let a mnohokrát musely měnit zadávací podmínky podle požadavků ministerstva financí, fond jim už dvakrát platnost registračního listu prodloužil. Potřetí o to obce žádaly koncem července, ale tentokrát už neuspěly.

Nyní jim zbývá už jen ministerstvo životního prostředí, na které se můžou obrátit. Ministerstvo zatím nechce předjímat, zda bude nebo nebude odebrána dotace zmíněnému projektu. Pravděpodobnost, že obce peníze nakonec seženou, je ale malá.

Spustit audio