Obava z daňových úniků u terénní sociální služby je vrcholný cynismus, říká Miroslav Kalousek

Koalice TOP09 a STAN získala v eurovolbách tři mandáty. Bývalý předseda a zakladatel strany TOP09 Miroslav Kalousek kritizoval současného předsedu Jiřího Pospíšila, který podle něj neměl být volebním lídrem a měl se spojit s dalšími stranami. Trpí syndromem bývalého předsedy? Podpoří zvýšení spotřební daně na tabák a alkohol? A za jakých podmínek? Ptal se Miroslav Pancíř.

Miroslav Kalousek odmítl tvrzení, že by trpěl syndromem bývalého předsedy. Jeho kritika Jiřího Pospíšila vychází z přesvědčení, že není možné řídit stranu z Bruselu. „Naléhal jsem na něj už před volbami, jenom tehdy nebylo fér říkat to nahlas,“ vysvětluje. Zisk tří mandátů považuje za splněný úkol, ačkoli považuje za chybu, že se strana nespojila s hnutím europoslanců Štětiny a Teličky.

Kdyby se pět let hloupě nerozhazovalo, nemuselo se teď hloupě škrtat, tvrdí Kalousek (TOP 09)

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

Státní rozpočet se letos v únoru ocitl v deficitu téměř 20 miliard korun. Opozice varuje, že vláda zbytečně rozhazovala a nevyužila období ekonomického růstu k vytváření rezerv na horší časy. Nutnost šetřit uznala i ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která vyzvala ke škrtům. Podaří se udržet rozpočtový schodek na uzdě?

Teličku přitom v minulosti opakovaně kritizoval. „V roce 2004 jsem si neuměl představit, že by naším prvním eurokomisařem byl bývalý člen KSČ. V případě jeho kandidatury za ANO jsem byl ještě radikálnější.“ Co tedy změnilo jeho názor? „Pan Telička se vzdal snadné politické kariéry kvůli hodnotám, kterým věřil a pro které se s ANO rozešel. A tyto hodnoty nás spojují,“ říká.

Včera v poslanecké sněmovně zaznělo přes 250 pozměňovacích návrhů k EET. „Bylo to nutné, protože třetí a čtvrtá vlna EET je nevymahatelný nesmysl. To, že se někdo obává daňových úniků u terénních sociálních služeb, je vrcholný cynismus,“ myslí si Kalousek. „Během prvních dvou vln zanikly stovky provozoven na venkově, a to se líbí velkým, to je politika této vlády. Třetí vlna je šikana, na které vydělají prodavači pokladen, ale státní rozpočet nikoli.“

Mluví se také o zvýšení spotřební daně za tabák a alkohol. TOP09 navrhuje nějakou jinou daň zrušit nebo snížit. „Nechceme tahat občanům více peněz z kapes. Na stole je zrušení daně z převodu nemovitosti. Pokud vláda tento návrh podpoří, my rádi podpoříme jejich návrh na boj se závislostí. “ Když vláda nebude chtít podpořit žádné snížení ani zrušení daně, Kalousek to považuje za snahu vlády vybrakovat kapsy občanů. „A to podpořit nemůžeme,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř ,
Spustit audio