O Sorrentinovi a životě žitém naplno

17. květen 2020

Padesátiny oslaví 31. května Paolo Sorrentino. Stanice Vltava při té příležitosti přichystala do vysílání 29. května esej Šlehnout si života s podtitulem O nablýskaném povrchu ve filmech a knihách Paola Sorrentina, který ho přibližuje jako obdivovatele života žitého naplno.

Paolo Sorrentino je italský spisovatel, scenárista, režisér, autor filmů jako Velká nádhera, Mládí, Následky lásky, televizních minisérií Mladý papež a Nový papež nebo knih Všichni mají pravdu a Nepodstatné záležitosti. Za své filmy se dočkal Oscara, Velké ceny poroty na festivalu v Cannes, ceny BAFTA a řady dalších ocenění.

02918771.jpeg


Sorrentino je coby autor neodolatelně přitahovaný rockovými zpěváky, miliardáři, jezdci formule, televizními baviči, politickými hvězdami, mondénními spisovateli a dalšími postavami, které disponují mocí vstupovat do životů „řadových" lidí z obrazovek a reklamních billboardů. Spolupracuje s hvězdami jako Sean Penn, Jude Law nebo John Malkovich. A řada jeho hrdinů má tvář italského herce Toniho Servilla v roli proplešatělého bonvivána, bohorovného znalce večírků, spisovatele, muže podléhajícího následkům pozdní lásky, nebo zbožštělého, nenasytitelného uchvatitele politické moci.

Tito jeho hrdinové ale jako kdyby byli často příliš chytří na to, aby dlouhodobě byli schopní věřit, že jim vydobyté postavení přinese skutečné naplnění života. Sorrentino obdivuje život na povrchu, objevuje svět nikoli z odstupu, v intelektuální analýze, kritickém srovnání a racionální rozvaze. Vidí hodnotu v bezprostřednosti, v ochotě žít život a přijmout vlastní nedostatky za své stejně jako vlastní smrtelnost.

Čtěte také

Zatímco v románové podobě Sorrentinovo vidění světa dostává podobu chrlení slov, ve filmu se projevuje v tvorbě velkolepých obrazů kombinujících stárnoucí tváře, historické nebo malebné interiéry a radosti života. Stejně jako jeho některé jeho centrální postavy se Sorrentino ocitá na hraně manýry a obsese. Zahrává si s nablýskaným povrchem, nekritizuje ty, kteří si na něm zakládají, na to je k němu příliš přitahován. Poměřuje život láskou, imaginací a touhou, které se s touhou po světské slávě a luxusu života nemíjejí. Sorrentino je hlavně nepřítelem rezignace. Ve svých nejlepších dílech se úspěšně stává takovým hledačem životní nádhery jako jeho hrdinové. A právě tato díla z něj udělala jednoho z pozoruhodných tvůrců současné evropské kultury.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více o tématu