O politiku bychom se měli zajímat všichni a pořád. Nejen až se nám něco nelíbí. To je demokracie

14. únor 2019

Dnes se s Českým rozhlasem Hradec Králové zatouláte do Hronova. Také tam samozřejmě proběhly na podzim komunální volby a novým starostou města se stal Petr Koleta, kterého vítáme v rozhlasovém studiu. 

Připomeňme jak volby u vás v Hronově dopadly. A jak vypadala koaliční vyjednávání. S kým hnutí ANO vytvořilo koalici?
V Hronově komunální volby vyhrál Rozvoj města, hnutí ANO se umístilo na druhém místě, ale to asi není až tak podstatné. My jsme deklarovali už na samém začátku naši spolupráce. Vyhráli jsme počtem v součtu 12 mandátů a v uvozovkách zbylo na opozici 9 mandátů. Chtěli jsme vytvořit širokou koalici, protože opravdu nechceme politikařit. Vždycky jsme říkali, že nám šlo o určité změny, ale bohužel kolegové na to nepřistoupili. Takže je to 12 ku 9.

Muzeum Náchodska - Jiráskův rodný domek v Hronově

Díval jsem se na internet, ale moc informací jsem tam o vás, pane starosto, nenašel. Vy jste do politiky vstoupil v roce 2010. Předtím jste byl živnostník, je to tak?
Ano, je to tak. Já nevím, jestli to je dobře nebo špatně, ale já jsem možná i rád, že jste toho moc o mé osobě na internetu nenašel, možná to může být i moje výhoda. Nemusel jste nikde hledat, jestli jsem studoval v Plzni nebo tak podobně.

Chceme udělat vše pro záchranu starého Čapkova mlýna, který chátrá. Ukázalo se, jak je to významná památka.
Petr Koleta, starosta Hronova

Odkud pocházíte? Jste rodilý Hronovák nebo naplavenina, jak se říká?
Jsem přímo Hronovák. Nejen já, narodil se tam už i můj děda a táta. A já bydlím ve stejné nemovitosti jako oni. I proto mám k tomuto městu možná trochu jiný vztah, takový víc patriotický než ostatní.

Proč jste v tom roce 2010 vstoupil do komunální politiky? Jaká byla vaše motivace? Něco vám vadilo, něco se vám nelíbilo, jak to ve městě funguje?
Je vidět, že skutečně profesionálně pokládáte otázky. Ano, vadily tam věci. Jako většině lidí, když vstoupí do politiky, protože já jsem se o ni opravdu nezajímal, což je ale myslím si i chyba. Je to chyba všech občanů, protože bychom se měli o ni zajímat všichni. Nejen až se něco stane a něco se vám nelíbí. U mě byl tím hlavním důvodem bylo hronovské náměstí. To bylo velmi citlivé téma a nebyl jsem spokojený s komunikací vedení města s občany, s podnikateli. To byl důvod a tam jsem si politiku začal osahávat, začal jsem s ní nějakým způsobem komunikovat. Ale prvotním bylo hronovské náměstí.

Hronov zrušil smlouvu o prodeji bytového domu. Bude muset město platit náhradu škody?

Finance (ilustrační foto)

Zastupitelé Hronova zrušili na svém zasedání rok platnou smlouvu o prodeji jednoho z bytových domů. Vyhověli tak výzvě Ministerstva vnitra, které smlouvu považovalo za protiprávní. Mezi zveřejněním záměru obce prodat nemovitost a samotným podpisem smlouvy prý totiž uplynula nepřiměřeně dlouhá doba. Zrušením rok platné smlouvy ale město riskuje, že bude muset soukromé firmě platit za způsobenou škodu.

Jaké máte zájmy a koníčky, co vás baví? Vaši předchůdkyni paní starostku Nedvědovou jsme měli několikrát ve studiu. Tu bavilo divadlo. Je to člověk, který má rád kulturu, také pochází i z rozhlasového prostředí, začínala u rozhlasového mikrofonu. Tak co vy?
Já ne, ne že bych divadlo neměl rád, ale nejsem divadelník. Nevím, jestli to je výhoda nebo nevýhoda v politice. Pro někoho možná to je určitá výhoda. Já jsem úplně obyčejný člověk jako každý jiný. Mám rád sport, mám rád hory, jdu se rád projít, vyčistit si hlavu. Hned po revoluci jsem začal podnikat v maloobchodě v sortimentu hračky a sport. Později jsme to rozšířili, měli jsme více provozoven. A taková srdeční záležitost byly hory. Tam jsme s manželkou často jezdili na chalupu k jejím rodičům. Pořídili jsme si tam menší rodinný penzion, který jsme provozovali i s lyžařským vlekem. Sport, to je prostě můj největší koníček.

A sportu se v Hronově daří?
Já si myslím, že určitě. Protože když se podíváme, jak jsme malé město, máme tam hokejový stadion a je to i určitá líheň hokejových talentů. Na které samozřejmě vy tady v Hradci Králové čekáte. Abyste je mohli převzít. Hraje se u nás první liga volejbalu, což je unikátní a za to určitě patří velký dík těm, kteří se o to starají. A je tam spousta dalších oddílů. Nechci někoho upřednostňovat. Jsou tam i fotbalisté, aby mi nevyčítali, že jsem je nezmínil. Ale jak říkám, i spousta dalších. Jsme hrdé sportovní město Hronov.

Jiráskovo divadlo v Hronově

Součástí podzimních komunálních voleb bylo v Hronově i místní referendum o výstavbě nového městského úřadu v budově Jiráskova divadla. Jak tohle dopadlo?
Ano, máte pravdu, bylo to velké téma před volbami. To referendum jsme vyvolali vlastně my, předsedou tam byl nynější místostarosta Karel Jára. A šlo o to, že výstavba nového úřadu byla spojena i s prodejem dvou, nechci říct přímo historických budov na náměstí, ale je to tak. V současné nyní sídlí, je to budova radnice, náš městský úřad a v druhé budově tzv. U zeleného stromu je část našeho městského úřadu a Komerční banka. Navíc ta stavba by byla enormně drahá a neměli jsme za to, že to je to nejpodstatnější, co naše město potřebuje. Částka nakonec dosáhla 60, 70 milionů.

Občané tedy rozhodli jak?
Občané jednoznačně rozhodli, že si nepřejí výstavbu nového městského úřadu a že si ani nepřejí prodej těchto dvou budov na náměstí. To rozhodnutí my samozřejmě musíme respektovat, musíme se ním i řídit. V současné době bude zadána studie na nový úřad. Ta by měla být o tom, jestli se úřad vejde do současné radnice, protože ta je nevyhovující, nemá bezbariérový přístup, je ve špatném stavu a je zapotřebí to nějakým způsobem co nejrychleji řešit.

Karel, Josef a Helena Čapkovi mají svůj web. Provede vás jejich stopou v Královéhradeckém kraji

Karel Čapek a Dášeňka

Královéhradecký kraj je rodištěm řady literárních velikánů. Mezi ně se řadí i sourozenci Čapkovi, kteří se do historie našeho národa významně zapsali nejen svým dílem, ale především lidským rozměrem. 

Co dalšího aktuálního máte na stole v Hronově? Také se už delší dobu mluví o budově starého Čapková mlýna, který chátrá. Budova se měla prodávat, ale už 10 let ji nikdo nechce koupit, když to tak řeknu. Ale teď už by prý snad k prodeji mělo dojít?
Je to trošku složitější, a bylo by to asi na úplně samostatný pořad, ale jen v rychlosti. Máte pravdu, za minulého vedení města se na mimořádném zastupitelstvu schválila smlouva o smlouvě budoucí o prodeji této budovy. Zároveň vzniklo jakési sociální bydlení Hronov nebo skupina lidí, která tam chtěla dělat sociální byty, což se nám nelíbilo. Říkali jsme, že pokud by město chtělo dělat sociální byty, ať je udělá samo, protože tam byla dotace až 95 procent, neuvěřitelná dotace. A město to nechtělo využít. Ale nakonec se ukázalo, že to je tak významná památka. Narodila se tam Helena Čapková, Josef Čapek, v přízemí je historická pekařská pec, unikátní v celé republice. Tento mlýn, vlastně papírna, je zmiňován skoro v každé jejich pohádce. Proto nyní jednáme i s Královehradeckým krajem o možnostech, jak by se to dalo zachránit. Minulý týden jsme jednali s prvním náměstkem hejtmana panem Červíčkem. Příští týden tam přijde ředitel náchodského muzea ještě se zástupci kraje a uvidíme, jak to postoupí dál.

První lyžníci v Hronově v roce 1903: počtovní úředník Šára, továrník Posselt a učitelé Švorčík s Matějkou

Musíme samozřejmě také zmínit divadelní přehlídku, díky které zná možná Hronov celá republika. Divadelní festival Jiráskův Hronov, v létě bude další ročník.
Ano, já bych vůbec nechtěl děsit posluchače, že by nebyl, ano, bude. Já bych chtěl jen říct, že jsme vstoupili v jednání s projektanty a památkáři a možná tím předbíhám, že se nám možná podaří získat dotaci z norských fondů, což by byl v uvozovkách malý zázrak. Protože město by ze svého rozpočtu nebylo schopné takto velkou finanční zátěž nést. A tu opravu ze svých prostředků samo financovat. A ta dotace, pokud by to vyšlo, by byla 85 až 95 procent. A to si myslím, že si divadlo zaslouží. To bych byl velmi rád, kdyby se podařilo. Na tom nyní pracujeme. Je to architektonicky výjimečná stavba.

Pro turisty ještě můžeme připomenout také rodný domek Aloise Jiráska. Hronov má zkrátka turistům co nabídnout, viďte?
Ano, určitě. Ještě jen, jak jsem zmínil, že divadlo je výjimečná architektonická stavba, tak bych nabídl i turistům, že pořádáme průvodcovské akce po divadle. Kde se můžete seznámit s tím, jak je naše divadlo architektonicky zajímavé. A dostanete se i do míst, kam byste se normálně nedostali. Do sklepa, na půdu, do zákulisí.

Petr Koleta ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové spolu s Jakubem Schmidtem

Starosta Hronova Petr Koleta byl naším hostem. Já vám moc děkuji za rozhovor a těším se na shledanou.
Díky, na shledanou.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související