O novém románu Miloše Urbana Závěrka. Poslechněte si rozhovor s autorem, ukázku i recenzi

27. duben 2017

Populární český prozaik Miloš Urban se ve svém nejnovějším románu vydává po nové autorské cestě. Jeho Závěrka je milostnou novelou o prokletí doby, kdy se každý může stát fotografem a udělat alespoň jednu dobrou fotku. Inspiroval jej intimní příběh dvou fotografů, jejichž snímky obdivoval ve virtuální galerii na fotografickém serveru.

Po řadě úspěšných knih spojených s žánrem mysteriózní detektivky či gotického románu vstupuje český prozaik Miloš Urban do nové řeky. Ve své poslední próze nazvané "Závěrka aneb Ztížená možnost happy-endu" se vydává vstříc žánru milostné novely, ve které zároveň prozkoumává možnosti i taje fotografie. Jak se rodil intimní příběh dvou hrdinů? Okolnosti jsou velmi zajímavé.

Jeho nejnovější próza zachycuje vztah amatérského fotografa Matěje Runda a studentky ekologické sociologie a genderu Věry Barvířové, který se utváří a vzniká právě prostřednictvím fotoaparátu a aktu focení. Už samotný příběh vzniku knihy o intimním vztahu dvou lidí má zajímavé kontury. „Začala mě bavit fotka. A na virtuálním portálu mě zaujala dvojice, mezi kterými byl velmi silný osobní vztah," poutavě rozvíjí okolnosti vzniku milostné novely sám autor Miloš Urban. Jak to, že on ji fotí tak dobře? Ptal se nad snímky, které virtuálně sledoval. „Ty obrazy mají ohromné kouzlo. Mě to tak zajímalo, že jsem si pro tyto dva lidi vymyslel příběh," popisuje impulz k tvorbě prozaik Urban.

Další motivace k napsání nového románu je pochopitelně i profesní. „Chtěl jsem se konečně pokusit o žánr milostného románu, romance nebo v tomto případě románku," vypráví autor o své nové knize, kterou před nedávnem vydalo nakladatelství Argo.

Kniha však má v tematické rovině tendence rozbíhat se dál. Je o vztazích mezi muži a ženami, o současném genderovém rozvržení rolí, o pornografii, o vlivu sociálních médií a internetu na dnešní umění, ale samozřejmě i o fotce a fotografování. Jak tato témata vnímá sám autor? „To je pro mě vedlejší, prvotní je pro mě love story. Love story s problémem," vysvětluje Urban. Kniha podle názoru autora zaujme čtenáře, kteří si chtějí přečíst milostný příběh dvou lidí. „A je to i můj románek s fotografií," dodává autor.

autoři: Markéta Kaňková , juk
Spustit audio