O nepředstavitelných útrapách a tragédiích holocaustu vypovídá nové hudební svědectví

3. září 2019

V zářijové Hudebně Aleše Opekara zazněly ztracené a znovu objevené židovské písně z období II. světové války. Projekt Yiddish Glory obohatil letošní Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou.

Ukrajinský etnomuzikolog Mojše Beregovsky bezprostředně po druhé světové válce oslovoval přeživší spoluobčany židovského původu, často to byly děti, a zapisoval písně, které se zpívaly či přímo vznikaly v koncentračních táborech, v prostředí uprchlíků i židovských vojáků Rudé armády. Brzy ovšem přišel podobný pogrom ze strany představitelů sovětského Ruska. Beregovský byl zatčen a vězněn. Zemřel v domnění, že je jeho chystaná antologie zničena. Naštěstí ji v roce 2000 objevili ukrytou v rukopisném oddělení kyjevské národní knihovny.

Historička Anna Shternshis představuje projekt Yiddish Glory na přednášce v Náměšti nad Oslavou.

Myšlenky oživit toto znovu objevené svědectví se ujala kanadská historička Anna Shternshis. S producentem Danem Rosenbergem sestavili tým skvělých muzikantů. Hudební složku k dochovaným textům zachycujícím nepředstavitelné útrapy a tragédie si museli domýšlet. Nejčastěji sáhli k obvyklým nápěvům podobného dobového repertoáru. Někdy dokomponovali melodii sami instrumentalisté, kteří aranžovali výsledné nahrávky: Psoy Korolenko, Sergej Erděnko a další.

Yiddish Glory na Folkových prázdninách v Náměšti nad Oslavou, zpívá Sergej Erděnko.

Anna Shternshis dodává: „Žádná z těchto písní nebyla napsána profesionálním skladatelem nebo básníkem, napsaly je oběti jako svědectví, zachycující hrůzy i naděje, které prožívaly.“

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.