O nečtenářích, Hostu a příbězích Tisíce a jedné noci

19. leden 2011

Nedělní Čajovnu zasvětíme literatuře. Hlavním hostem bude šéfredaktor brněnského nakladatelství Host i stejnojmenného časopisu Miroslav Balaštík.

Knihy v Hostu začaly vycházet už počátkem 90. let minulého století. V současnosti se na pultech obchodů pod touto hlavičkou objevují prózy Stiega Larssona, Olgy Tokarczukové, Petry Soukupové, Jana Balabána či Radky Denemarkové nebo poezie J. H. Krchovského a dalších. V pořadu připomeneme úspěchy z roku 2010 a také představíme některé novinky, kupříkladu nedávno vydanou publikaci prof. Pierra Bayarda "Jak mluvit o knihách, které jsme nečetli” s mottem z pera Oscara Wilda: “Nikdy nečtu knihu, na kterou mám psát recenzi; člověk je pak příliš zaujatý.” Bayard s humorem a nadhledem analyzuje fenomén nečtenáře, tedy člověka, který knihu vůbec nezná, prolistoval ji, slyšel o ní nebo na ni zapomněl, ale přesto je o daném díle nucen v některých situacích mluvit.

02237042.jpeg

V druhé části pořadu přijde do studia redaktorka Odeonu Petra Diestlerová. Představí nové osmidílné vydání příběhů Tisíce a jedné noci v luxusním provedení s mnoha ilustracemi. Jak píše v předmluvě Jaroslav Oliverius, tato “monumentální sbírka je právem pokládána za největší dílo fabulačního umění Orientu. Na jejím vzniku a vytváření se po staletí podíleli nesčetní anonymní vypravěči, tradenti, kompilátoři, literáti a redaktoři od Indie a Íránu až po Egypt. Z literárně historického hlediska se řadí k památkám středověké arabské literatury, neboť je psána arabsky a na její podobě mělo rozhodující podíl arabské prostředí.”

Nedělní Čajovnu 23. ledna připravila a uvádí Kateřina Rathouská. Chybět nebude mailová soutěž, ve které můžete vyhrát tituly z obou nakladatelství.

autor: krs
Spustit audio