O městech a lidech aneb Příběhy kulturních pionýrů. Navštivte 33 znovuzrozených míst

27. srpen 2017

„Chtěli jsme něco dělat tam, odkud pocházíme a kam patříme.“ Tak zní věta z rozhovoru otištěného v knize O městech a lidech. Mohla by být mottem všech 33 příběhů, s nimiž se na stránkách můžete seznámit.

Divadelní scéna v bývalém bazénu, koncerty a přednášky v secesních, léty nepoužívání omšelých sálech, kontejnery s občerstvením a hudbou na náplavkách nebo komorní festival v zapadlé vesnici mezi lesy. Oživená místa, alternativa ke stávající kulturní nabídce. Nadšení, zápal, chuť něco podniknout na místě, kde se člověk cítí doma. Tak by se dal stručně popsat obsah knihy, kterou sestavila Michaela Hečková.

Objela republiku, vystopovala iniciátory jednotlivých aktivit, vyzpovídala je a pořídila fotky. Výsledkem je inspirativní čtení, netradiční turistický průvodce i manuál pro nové kulturní buditele.

„Důležitá je autentičnost,“ říká. Právě díky ní je kniha sympatická a cenná – neukazuje nějaký univerzální recept na vylepšení života, není to kuchařka. Každé místo je jiné, jde o to, z jakého zázemí organizátoři pocházejí, jaké je složení obyvatel, jaké je naladění i tradice na daném městě (a ve dvou vesnicích, které jsou v knize zastoupeny).

Poslechněte si v nedělní Čajovně rozhovor s Michaelou Hečkovou a koukněte na web www.omestechalidech.cz, kde by se měly postupem času objevovat i zahraniční inspirace.

Spustit audio