O funkcích ve Středočeském kraji a v jeho organizacích chce rozhodovat vedení ČSSD

28. březen 2013

O tom, kdo obsadí důležité posty v krajských organizacích, má rozhodovat stranické vedení středočeské ČSSD. Takové je březnové usnesení, které přijaly špičky krajských sociálních demokratů. Stalo se to v reakci na jmenování nového ředitele benešovské nemocnice Petra Hostka z ČSSD. Krajská opozice to ostře kritizuje, mluví o návratu do dob komunistického diktátu. Rozhodnutí se nelíbí i části sociální demokracie.

Rozhodnutí posadit do křesla ředitele benešovské nemocnice bývalého šéfa krajského úřadu Petra Hostka z ČSSD umocnilo neshody uvnitř už tak dost rozdělené středočeské sociální demokracie.

Proti sobě dnes stojí dvě křídla, jedno kolem hejtmana Josefa Řiháka, druhé kolem bývalého předsedy krajské organizace a někdejšího blízkého spolupracovníka exhejtmana Davida Ratha Richarda Dolejše.

Jmenování Petra Hostka vadí třeba bývalému náměstkovi pro zdravotnictví Zdeňku Seidlovi. Podle něj exředitel nemocnice Michal Oščipovský neodešel z nemocnice plánovaně, ale až po tlaku, který na něj byl vyvíjen.

Tvrdí, že to bylo proto, aby mohl přijít právě Hostek. Oščipovský se ke svému odchodu nechce vyjadřovat.

Právě na Seidlův impulz přijalo vedení středočeských sociálních demokratů podle některých kontroverzní usnesení. Vysvětluje to předseda ČSSD v kraji Miloš Petera:

„Někteří členové KVV měli pochybnosti o tom, jak probíhají nominace na vybrané funkce. A domnívali se, že by měla proběhnout širší diskuze.“

V usnesení se doslova říká, že zásadní personální otázky v působnosti Středočeského kraje nemají být řešeny bez projednání v krajském výkonném výboru, který také žádá, aby bez tohoto projednání nebylo provedeno jmenování ředitele nemocnice v Benešově.

„No, my se domníváme, že je to právě ta funkce, která měla proběhnout v širší diskuzi. A pan profesor Seidl na to upozornil,“ komentuje Miloš Petera souvislost s novým šéfem benešovské nemocnice.

Podle opozičního zastupitele z ODS Tomáše Havlíčka je nepřípustné, aby o personálních záležitostech kraje rozhodovalo stranické vedení ČSSD:

„Krajský výkonný výbor sociální demokracie si odhlasoval usnesení, které střední Čechy vrací ke starým časům za komunistického diktátu, což je pro nás samozřejmě absolutně nepřípustné.“

S tím, že jde o návrat k praxi, kterou před rokem 1989 uplatňovala komunistická strana, Miloš Petera rozhodně nesouhlasí:

„Je potřeba znát širší názor členské základny. Nic víc, nic míň.“

Vůči usnesení vedení krajské ČSSD se nevymezuje jen opozice, ale i okruh sociálních demokratů kolem hejtmana Josefa Řiháka:

„Myslím, že je špatně, pokud bychom 23 let po revoluci projednávali tyto změny v těchto orgánech, tak by to bylo špatně,“ říká hejtman kraje.

Ten na posledním jednání krajského výkonného výboru, tedy při projednávání tohoto nápadu, nebyl, stejně jako třeba jeho blízký spolupracovník z krajské rady Marek Semerád nebo nový zaměstnanec kraje v Bruselu Lubomír Nymburský.

Spustit audio