O české literatuře, úklidu chodníků a kulturních novinářích

5. leden 2011

Hostem středeční Čajovny 12. ledna bude publicista Jiří Peňás. Narodil se v roce 1966. Na Filozofické fakultě UK vystudoval bohemistiku a historii. Řadu let působil v časopisech Respekt a Týden, od roku 2009 pracuje jako vedoucí kulturní rubriky Lidových novin.

Mnoho čtenářů a čtenářek vyhledává zejména jeho pravidelný sloupek Prach a broky, který vychází v sobotní příloze Orientace a původně se jmenoval Zrní. Autor v něm s humorem sobě vlastním reflektuje aktuální dění, zajímá ho vše od počasí, přes přírodu, úklid chodníků či kulturní události, až po Evropskou unii a aktuality z Pražského hradu. Každý týden též píše svůj Fotoblog, ve kterém mimo jiné sděluje zážitky z rozmanitých cest nejen po vlastech českých. V neposlední řadě zazní také Peňásovy názory na současnou českou literaturu a připomeneme si i knižní výbor z jeho článků nazvaný Deset procent naděje.

V pořadu dále představíme aktuální číslo kulturně-literární revue Pandora (o jeden výtisk budeme soutěžit). Naleznete v něm třeba ukázky ze scénářů Petry Soukupové a Ireny Hejdové nebo rozhovor Petra Bubeníčka s Vladimírem Körnerem “Při psaní před sebou vidím film”.

Čajovnu připravila a ve středu 12. ledna živě z vltavského studia uvádí Kateřina Rathouská.

autor: krs
Spustit audio