Nový způsob léčby srdečních věnčitých tepen

21. květen 2002
Zdraví

Průlom v intervenční kardiologii oznámili včera lékaři na konferenci České kardiologické společnosti v Brně. Představili veřejnosti novou technologii nazvanou Cypher. Ta vychází z dřívější praxe intervenční kardiologie, aplikace výztuží do nemocných věnčitých tepen u srdce. Výztuže však nebyly vždy dostatečně účinné. Nová technologie však v sobě obsahuje také lék sirolimus, který dává výztužím stoprocentní účinnost. O nové technologii hovořil kardiolog Michael Želízko.

Želízko: Příčinou infarktu nebo problémů s anginou pectoris je zúžená céva, která srdce zásobuje krví. Dá se to odstranit pomocí balonkového katetru, říkíá se tomu angioplastika, od poloviny devadesátých let se při tomto výkonu současně zavádí kovová výztuž do cévy, která ji drží v roztaženém stavu a mluví se o stentu. U 10 až 15 procent se zákrok musí opakovat, protože se zúžení může opakovat, většinou v prvních 6 měsících. Stent je pokryt lékem a ten dokáže odstranit riziko, že k zúžení opět dojde. Pokud tedy jednou provedeme zákrok, tak už ho nebudeme muset nikdy opakovat.

Co to znamená pro pacienty s nemocným srdcem?

Želízko: Pokud se potvrdí naděje, které vkládáme do nových přístupů, tak se v budoucnu dá očekávat, že v budoucnu naprostou většinu pacientů nebudeme muset posílat na bypass. Jedná se o rizikovou operaci, která trvá minimálně 4 hodiny, pacient je na chirurgickém sále v celkové anestezii, je potřeba rozříznout hrudní kost, otevřít hrudní koš, aby chirurg měl přímý přístup k srdci. U nové metody si povídáme s nemocným, ptáme se na koníčky, co dělá, jaké má problémy a zákrok příliš nevnímá.

Kolika pacientů by se mohl nový způsob léčby týkat?

Želízko: U 25 tisíc pacientů, kteří vyžadují nějaký zákrok dojde k přesunu a větší část bude léčena novým způsobem. Nárůst bude pozvolný, ale dá se očekávat, že během roku se bude jednat o 1 až 2 tisíce lidí.

Spustit audio

Více z pořadu