Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků v přímém přenosu na Vltavě

18. prosinec 2017

První leden je každoročně neodmyslitelně spjat s tradicí Novoročních koncertů Vídeňských filharmoniků.

Vysíláme 1. ledna v 11:15 hodin.

Jde o jedinečnou poctu hudební dynastii Straussů, která svojí taneční hudbou vytvořila a dodnes stále vytváří jakýsi charakteristický „zvukový obraz“ Vídně císařské i té současné. Je výjimečnou společenskou událostí, která je v hledáčku nejenom všech významných světových osobností z nejrůznějších oblastí, ale pochopitelně také televizních, internetových a rozhlasových médií.

Nejinak tomu bude 1. ledna roku 2018, kdy za dirigentským pultem ve Velkém sále vídeňského Hudebního spolku stane světoznámý italský dirigent Riccardo Muti. Program slavnostního v pořadí 77. Novoročního koncertu je tradičně sestaven z hudby rodiny Straussů, včetně skladeb jejich slavných současníků Franze von Suppé a Alphonse Czibulky.

Světoznámý dirigent Riccardo Muti

Novoroční koncerty mohou vzdáleně připomínat tradici císařských dvorních plesů z dob Habsburské monarchie pořádaných počátkem každého nového roku (a s hudbou Straussovské dynastie), ale také tradici dnes už pozapomenutých tzv. koncertů na Nový rok (ale ne s hudbou Straussů), které se v císařské Vídni pořádaly od roku 1838 až do zániku monarchie. Deset let po převratu, v letech 1928-33, dirigoval Johann Strauss III. (synovec „krále valčíku“) ve vídeňském Musikvereinu na Nový rok koncerty, které byly přenášeny rakouskou rozhlasovou společností RAVAG.

Rok a tři čtvrtě po tragickém anšlusu Rakouska nacistickým Německem, 31. prosince 1939, využila Vídeňských filharmoniků s dirigentem Clemensem Kraussem Goebbelsova propagandistická mašinérie k uspořádání mimořádného koncertu s hudbou Johanna Strausse II., spojeného s tzv. Zimní válečnou podporou (Kriegswinterhilfswerk) určenou k pozvednutí všeobecné morálky za frontovou linií.

Po roční pauze se 1. ledna 1941 opět pod taktovkou dirigenta Clemense Krause, který byl velkým milovníkem valčíků a hudby rodiny Straussů, uskutečnil historicky první Novoroční koncert Vídeňských filharmoniků, kterým se tak začala jeho dlouholetá tradice trvající už 77 let. Ačkoliv Vídeň, a celé Rakousko, bylo spojeneckými armádami osvobozeno od nacistů na jaře roku 1945 a v započaté tradici Novoročních koncertů se pokračovalo, tak skutečně první novoroční koncert ze zcela demilitarizované Vídně, ze znovu sceleného Rakouska, se uskutečnil po odchodu všech spojeneckých jednotek ze země až v roce 1956.

Logo

Neodmyslitelnou součástí programu Novoročních koncertů jsou spolu se skladbami Straussovské dynastie a díly jejich současníků (Josepha Lannera, Josefa Hellmesbergera jun., Franze von Suppé nebo Emila Waldteufela, Jacquesa Offenbacha ad.) také tradiční přídavky (tzv. Zugabe). I ty mají zajímavou historii.

Do roku 1945 nebyly totiž pevně stanovené. Dirigent Clemens Krauss do programu často zařazoval svoji oblíbenou skladbu hudební žert Johann Strausse II. nazvanou Perpetuum mobile, a kterou několikrát také uvedl i jako přídavek. Ještě zajímavější je, že jeden z  nejznámějších přídavků, valčík Na krásném modrém Dunaji, byl do programu Novoročních koncertech prvně zařazen až roku 1945. O rok později se jako přídavek poprvé hrál Radeckého pochod Johanna Strausse I.

Johann Strauss, pomník ve Vídni

Do roku 1958 byly tyto dvě slavné straussovské skladby sice do programů často zařazovány, ale ne vždy v podobě přídavků. Své pevné místo v přídavkové části koncertů nalezly od roku 1959 a v následujících letech, až na tři výjimky, jimi do dnešních dnů trvale zůstaly.

PROGRAM NOVOROČNÍHO KONCERTU 1. ledna 2018

Johann Strauss ml.: Vstupní pochod z operety Cikánský baron
Josef Strauss: Vídeňské fresky. Valčík, op. 249
Johann Strauss ml.: Námluvy. Francouzská polka, op. 417
Lehká krev. Rychlá polka, op. 319
Johann Strauss st.: Mariin valčík, op. 212
Vilém Tell. Kvapík na motivy z opery Gioacchina Rossiniho, op. 29b

Přestávka

Franz von Suppé: Boccaccio. Předehra k operetě
Johann Strauss ml.: Květy myrty. Valčík, op. 395
Alphons Czibulka: Štěpánka. Gavotta, op. 312
Johann Strauss ml.: Očarované střely. Rychlá polka, op. 326
Povídky z Vídeňského lesa. Valčík, op. 325
Slavnostní pochod, op. 452
Město a venkov. Polka-mazurka, op. 322
Maškarní ples. Čtverylka na motivy z opery Giuseppa Verdiho, op. 272
Růže z jihu. Valčík z operety Královnin krajkový šátek, op. 388
Josef Strauss: Zasláno. Rychlá polka, op. 240

Johann Strauss ml.: Za hromu a blesku. Rychlá polka, op. 324
Na krásném modrém Dunaji. Valčík, op. 314
Johann Strauss st.: Pochod Radeckého, op. 228

autor: Zdeňka Vavroušková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.