Nové zvukové nosiče: Vizita

3. květen 2003

Popularita Jaroslava Duška, představitele podstatných rolí ve filmech Pelíšky, Musíme si pomáhat nebo Divoké včely, jednoho z protagonistů televizního pořadu Taxi, prosím! a především osobitého moderátora Českých lvů, zřejmě přispěla k vydání dvojalba záznamů představení improvizačního divadla Vizita, které právě Dušek před více než dvaceti lety založil.

Cédéčka, připravená dosud výhradně hudebním vydavatelstvím Black Point Music, zachycují dvě tvůrčí etapy Vizity - první CD obsahuje hru Další nekonečný svět, nahranou v roce 1994, druhé album přináší o deset let starší amatérskou nahrávku představení Výhra čili Výhra z kladenského klubu Klubko 55.

Jaroslav Dušek a jeho Vizita na CD

Zatímco Výhra, příběh úředníka interrupčního centra Vrby, v němž vedle Duška účinkují ještě Radomil Uhlíř, Oldřich Kužílek a Martin Zbrožek, je ještě improvizací pouze částečnou, opřenou o předem připravenou kostru představení, cédéčko Další nekonečný svět zachycuje fázi, v níž Vizita improvizovala již absolutně. Nahrávce této hry, založené na Duškových verbálních asociacích a neméně vynalézavém hudebním podílu Alana Vitouše (plus jazzmana světového jména Miroslava Vitouše), ještě citelněji než druhému albu schází "obraz" - tím, že si leccos musíme domýšlet, je však poslech CD možná ještě dobrodružnější.

(Za zmínku stojí, že právě Další nekonečný svět pochází z archivu Českého rozhlasu, který svého času pražská představení Vizity přenášel. Nahrávka na tomto disku byla dokonce oceněna v soutěži Prix Bohemia Radio a posléze i na mezinárodní přehlídce Prix Futura Berlin 1995.)

autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.