Nové zvukové nosiče: Osudy dobrého vojáka Švejka

26. červen 2004

Rozsáhlý vydavatelský projekt dvanácti kompaktních disků, na nichž Jan Werich čte z Haškova Švejka, vychází ze starší edice LP desek. Werich namluvil Švejka už v roce 1954 pro loutkový film Jiřího Trnky a postupně načetl celý román (1953-1970). Jeho interpretace zůstala zachována v kompletu 17 LP, které vycházely v letech 1977-83. Režii četby měl tehdy Josef Cincibus.

Celé dílo se teď objevuje znovu, tentokrát na dvanácti CD, řazených vždy po dvou v jedné sadě, tedy v šesti dvojkompletech. Prvním, na němž účinkují vedle Wericha i Vlasta Burian, Jiřina Šejbalová a František Filipovský, a druhý, kde Haškův text už vypravuje jen Werich, právě vyšly.

Dle pamětníků si herec sám vybíral pasáže, na které měl v den nahrávání chuť, a tato osobní zaujatost pro text se na jeho výkonu pozná. Je dodnes obdivuhodné, jak dokázal Haška kongeniálně dotvářet. Jako by se nad knihou sešli dva stejně smýšlející tvůrci. Werich s Haškovým textem souzní, a zároveň jej domýšlí k vlastním dovětkům a charakteristikám, zvukovým odlišením, hříčkám a popěvkům. Při práci na zvukovém záznamu byly objeveny dosud nikdy nevydané nahrávky kapitol (Švejk před soudními lékaři a Švejka vyhodili z blázince), z druhého dílu pak nezveřejněná část Švejkovy budějovické anabáze a rovněž nezveřejněná pasáž z kapitoly Švejkovy příhody v Királyhidě.

Jan Werich

Všechny nahrávky byly nyní uspořádány tak, aby odpovídaly řazení i názvům kapitol v knize, vyčištěny a zbaveny šumů. V bookletech doprovázejících komplet jsou citovány pasáže z esejí, které o Švejkovi napsali Karel Kosík a Bohumil Hrabal, Karel Hvížďala a Vladimír Just.

autor: (ap)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.