Nové zvukové nosiče: Josef Suk: Tři generace

13. srpen 2004

Příjemné překvapení způsobil svým unikátním "rodinným" projektem houslový virtuos Josef Suk, když se svým stálým partnerem, klavíristou Josefem Hálou, představil skladby tří generací Suků: slavného dědečka, svého otce i své vlastní kompozice z počátku padesátých let minulého století.

Rodová linie Suků se většinou připomíná od Antonína Dvořáka přes jeho zetě Josefa Suka k vnukovi, současnému houslovému virtuosovi. Hudební, přesněji skladatelský potenciál rodiny je však širší a bohatší, což poprvé dokazuje právě tato deska. Zatímco skladatel Josef Suk (mimochodem jeden z velkých jubilantů letošního Roku české hudby, narodil se roku 1874) je obecně znám, Josef Suk II., povoláním zemědělský inženýr, se veřejnosti představuje jako skladatel vůbec poprvé, a to 11 skladbami pro housle a klavír. Album ovšem obsahuje i další novinku - 4 dosud nenahraná díla Josefa Suka - houslisty. Na závěr je zařazena jediná kompozice Josefa Suka nejstaršího - invenční Menuet. Celkem 16 drobných melodických skladbiček, plných pohody a jímavé vroucnosti, nesených v něžně lyrickém tónu. Obdobné rozpoložení a příjemný dojem vzbudí patrně i u posluchačů. Je pozoruhodné, jak všechny "sukovské" skladby spolu souznějí, skoro jako by šlo o jednotlivé části téže skladby.

Josef Suk: Tři generace
autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.