Nové zvukové nosiče - Bittová a Horáček

10. srpen 2002

Po dvou letech se na českém trhu konečně objevuje album, které v Nizozemí vyšlo již krátce po památném vystoupení Ivy Bittové s dechovým orchestrem Nederlands Blazers Ensemble. Tento patnáctičlenný soubor složený ze sólistů různých nizozemských těles se specializuje na hudbu 20. a 21. století, rád experimentuje a zve si na pódium nejrůznější originální hudebníky.

6. dubna 2000 došlo i na Ivu Bittovou, což jen potvrzuje její mezinárodní renomé. Při koncertě v Haagu se Bittová s NBE představila jak ve vlastních skladbách, které známe už z jejích starších alb (Huljet huljet či Sto let z Bílého inferna, Smích a Francouzská z desky s Pavlem Fajtem), tak v úpravách kompozic Leoše Janáčka (části klavírního cyklu Po zarostlém chodníčku). Jak už to u podobných projektů bývá, ani skloubení svébytné autorské interpretace Ivy Bittové a odvážných nizozemských dechařů nedopadá vždy zcela přesvědčivě, jenže za okamžiky rozpaků je posluchač bohatě odměněn těmi skladbami, v nichž se konfrontace (nejméně) dvou rozdílných hudebních světů stává skutečně vzrušujícím zážitkem - poslechněte si třeba Divnou slečinku. A nemusíte jen u CD přehrávače, společné koncerty Ivy Bittové a Nederlands Blazers Ensemble se uskuteční 24.9. v Brně (Vaňkovka) a 28.9. v pražském Rudolfinu.

Iva Bittová a Nederlands Blazers Ensemble: Ples upírů

Že Filip Horáček není jen autorem textů ke kultivovaným hitům zpěvačky Anny K (např. Nebe), ale také frontmanem pražské post-punkové kapely Prohrála v kartách, mohou nyní zjistit i ti posluchači, kteří se na české klubové scéně neorientují zrovna dokonale a nebyli ani na některé ze štědrovečerních "půlnočních", které tato kapela pravidelně pořádá v Malostranské besedě. Prohrála v kartách vznikla v polovině 90. let, kdy se lídr dnes už zapomenuté punkové kapely Stalinovy oběti, zpěvák a kytarista Horáček, opět obklopil spřízněnými dušemi a začal svým charakteristickým "zpěvořevem" návštěvníkům pražských klubů servírovat svérázné úpravy písní Karla Kryla, Sex Pistols nebo skladeb z českých filmových pohádek. Debut skupiny Prohrála v kartách je už poskládán z původních písniček, v nichž se punkový nápřah snoubí s melodickou chytlavostí a zvláštní, možná akordeonem danou pohodovou atmosférou. Čáry z nebe jsou - stylově - neučesanou deskou. Naštěstí! Kdo ví, co by z původní kapely zbylo, kdyby třeba Horáčkův nedbalý zpěv nějaký puristický producent ve studiu dovedl ke zdánlivé dokonalosti...

Album skupiny Prohrála v kartách
autor: (miš)
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.