Nové poznatky o genomu pšenice pomohou šlechtění i výzkumu

24. červenec 2014

Vědecký tým profesora Jaroslava Doležela z olomouckého pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd (ÚEB AV ČR) vyvinul speciální tzv. chromozomovou strategii, která v rámci Mezinárodního konsorcia pro sekvencování genomu pšenice přispěla k popsání jejího genetického plánu, k popsání struktury dědičné informace této plodiny.

Odborníkům se vůbec poprvé dostává do rukou nástroj, který umožňuje rychle a přesně zjišťovat polohu genů, které podmiňují důležité vlastnosti této obilniny К například ovlivňují tvorbu zrna. ÚEB AV ČR připomíná, že pšenice zaujímá po kukuřici a rýži třetí místo mezi pěstovanými obilovinami.

Jelikož však má vyšší obsah bílkovin než tyto plodiny, je pro lidstvo nejdůležitějším zdrojem bílkovin rostlinného původu. Kromě podílu na odhalení genetického plánu pšenice naši badatelé navíc zodpovídají za samotné přečtení genetické informace tří z 21 chromozomů pšenice, což je řadí mezi špičkové laboratoře z USA, Francie, Německa a Japonska.

Genetický plán uveřejnil minulý týden prestižní vědecký týdeník Science - a přinesl zároveň úplnou sekvenci prvního přečteného chromozomu pšenice, označenému 3B.

autor: Jana Olivová
Spustit audio