Nové osvětlení i mobilní průvodce. Už za měsíc Muzeum umění znovuotevře stálou expozici

Po rekonstrukci prostor a obměně exponátů Muzeum umění v Olomouci připravuje znovuotevření stálé výstavy toho nejlepšího ze sbírek výtvarných děl 20. století.  Ve výstavních sálech bude nové osvětlení a také modernější grafika. Poprvé si budou moct návštěvníci stáhnout psaného i zvukového průvodce do svého mobilu nebo tabletu. Výstavu Století reality muzeum otevře 8. února.

„Především děláme novou instalaci galerijního osvětlení, aby nedocházelo k devastaci sbírkových předmětů, které zde návštěvníci budou moci vidět. Bude to na nejmodernější úrovni, budeme moct krátkodobě vystavovat i papírové objekty, což bude asi nejvýraznější novinka,“ popisuje kunsthistorička Helena Zápalková, co všechno je ještě na následující měsíc v plánu.

Jak Zápalková vysvětluje, některé exponáty jsou na světlo velmi citlivé: „Nejenže dochází k poškozování nosného papíru, ale samozřejmě i barev, které se používají na papír. Jsou daleko citlivější na působení světla a mohou časem změnit svoji kvalitu a barevnost.“

Nové osvětlení bude komfortnější i pro návštěvníky. „Díla, která snesou výraznější osvětlení, budou výrazněji nasvětlená. Na celkovém vyznění se projeví i větší dynamika instalace,“ dodává historička umění.

Změní se i výstavní grafika

Po výstavních sálech zatím místo návštěvníků chodí zaměstnanci muzea s kladívky a vrtačkami. „Právě připravují podklad, to znamená stěny, tak, aby jednolitý podklad, který jsme dosud měli v šedivých tónech, byl jasnější a aby vzhledem k novému osvětlení výrazněji reflektoval světlo. Rozhodli jsme se proto pro bílou barvu. Co se týká dalších příprav, už se očistily obrazy, nanosily se zpět z depozitářů,“ říká kurátorka výstavy Štěpánka Bieleszová.

Některé obrazy ještě čekají na zavěšení

Obrazy jsou připravené, zatím ale leží na zemi. „V následujících dnech budeme obrazy zavěšovat. Celkové vyznění a hlavně nová výstavní grafika, která diváky provede výstavou, bude trochu jiná, než jsme byli zvyklí,“ komentuje Bieleszová.

K dispozici budou nově průvodci ke stažení do mobilu, a to jak v psané, tak ve zvukové podobě. Z jazyků bude dostupná i čínština nebo korejština.

autor: bam
Spustit audio