Nové knihy - 10. února

10. únor 2011

Jan Nejedlý každý čtvrtek ve své pravidelné rubrice seznamuje s pozoruhodnými knižními novinkami.

Nakladatelství Dauphin vydalo prózu nazvanou Lži Šero Bydlení, kterou napsal německý spisovatel a dramatik Botho Strauss. Svazek obsahuje několik desítek krátkých příběhů, úvah, monologů a skic na téma mezilidského odcizení a nedorozumění. Název knihy ironicky parafrázuje přednášku Martina Heideggera Stavění Bydlení Myšlení. Na rozdíl od filozofa však spisovatel nedospívá k metafyzice, nýbrž k životní a tvůrčí deziluzi. Nutno ovšem podotknout, že si tento citlivý pozorovatel a zároveň nekompromisní kritik současné společnosti bere na mušku zvláště ty odvrácené, temné stránky bytí. Ať už píše o pocitech viny, o lidské krutosti, osamělosti, o ztrátě životního smyslu, o narušených vztazích či prostě jen o smutku a melancholii. Jeho jakoby lehce odtažitý styl, využívající povětšinou er- formu a minulý čas vyprávění, připomene svým důrazem na detailní pozorování francouzský nový román. Vnitřní naléhavostí pak upomene třeba na slavný Bergmannův film Scény z manželského života: nikoli ovšem konkrétním milostným dramatem, nýbrž soustředěnou a nelítostnou analýzou citů a pocitů. A jakkoli je autor ve svých popisech přesný, sám dobře zná meze literatury a možností jazyka. Jak píše: „Ale ani tato slova to nevyjádří, ačkoli na chvíli zazáří jako navigační světlo přívozu na noční řece.“ Knihu přeložili Alice Rahmanová a Petr Šimon. Z dalších nových knih poslední doby připomeňme např. apokryfní román Don Kichot ze Sodomy, jehož autorem je Nikolaj Terlecký. Tento rodák z Petrohradu se na útěku před bolševickou revolucí dostal až do Československa, kde zakotvil a česky také napsal většinu svého díla. Platí to i v případě právě vydané prózy, která zatím vyšla pouze jen v exilu. Román Don Kichot ze Sodomy je příběhem biblického Lota, jenž putuje časem a prostorem, aby se vyrovnal s neprůhledností božích záměrů. Přes jistou relativizaci hodnot dospívá autor k přesvědčení, že každý člověk je tak trochu Lotem, neboť v něm zůstává alespoň stopa po spravedlnosti. Kniha vychází v produkci nakladatelství Dybbuk.

Nakladatelství Plus vydalo pod titulem Aljaška nový román Jana Nováka, rodáka z Kolína, který od 70. let žije v Chicagu. A právě v tomto městě ožívá zvláštní „příběh o příběhu“, kde spisovatel mísí své osobní reflexe o životě a tvorbě se záměrem napsat scénář na základě drobné zprávy v chicagských novinách. Zpráva o tragédii nešťastného outsidera, řidiče chicagské pekárny, který po vyhazovu z práce propadne vražednému šílenství a mstí se svému okolí, se prolíná se zdánlivě obyčejným životem autora textu.

Na konec jsem si nechal svazek pro milovníky poezie. S desátou sbírkou nazvanou Račí mor přichází za čtenáři letos šedesátiletý Vít Slíva. Básník návratů a toho, co odchází, se v úsporných strofách opět vrací do míst svého dětství, ke svým již zesnulým rodičům, k času, který nenávratně uplynul. Jak tvůrce píše v úvodní básni Obleva: „Sníh ještě prodlévá - / a v sobě se ztrácí. // Potoky vzpomínek! Raci!“ Knihu vydalo nakladatelství Host.

autor: Jan Nejedlý
Spustit audio