Nová venkovní výstava na pardubickém zámku odhaluje krásu skrytou v kamenech

10. květen 2019

Pardubický zámek nabízí svým návštěvníkům novou venkovní výstavu nazvanou Svět v kameni. Najdete ji v tak zvaném parkánu, což je prostor, který odděluje zámecký palác od hradebních zdí. Na osmi panelech uvidíte fotografie muzejního geologa Jiřího Šůry. Ten už od svého dětství sbírá acháty a objevuje jejich krásu. Velkoformátové snímky totiž odhalují nečekané obrazy, které do těchto kamenů vtiskla před miliony lety příroda.

„Tento miniaturní svět kamenů, který se v nich objeví, když se drobné detaily zvětší, je fascinující a nádherný. Najít ho ale není snadné a není to pro každého. Dotyčný musí být geolog a musí vědět, ve kterém kameni by se taková krajina dala najít,“ říká kurátor výstavy Ivo Křen.

Poutníci

Sbírat acháty znamená nachodit kilometry v oraništi či v korytech potoků nebo kopat s lopatou a krumpáčem. Achát od obyčejného valounu pozná jen zkušený sběratel. „Chce to pár desítek let zkušeností a vědět, kde je hledat. Acháty se dají najít na mnoha místech na světě. U nás je největší naleziště v Podkrkonoší v okolí Kozákova a Nové Paky,“ říká geolog Jiří Šůra.

Nejhorší statikův sen

Autorovi vnitřky kamenů mnoho připomínají. Fotografiím dává poetické i každodenní názvy jako třeba Bůh bydlí v mlhovině, Zděděný řád, Skluzavka času nebo Kompot z ananasu a kiwi. „Je to o živé imaginaci a představě. Když se drobné detaily začínají zvětšovat a stanou se z nich velké krajiny, tak to často vybízí k tomu je nějak pojmenovat.“

Zámecký parkán je veřejně přístupný po celý týden, na výstavu návštěvníci můžou zajít kdykoliv. K vidění budou až do dubna příštího roku.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.