Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – květen 2018

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V květnovém vydání uslyšíte britské folkové duo Josienne Clarke & Ben Walker, skupinu Toko Telo z Madagaskaru, Kora Jazz Trio ze Senegalu a zpěvačku Calypso Rose z Trinidadu.

Těsně po tom, kdy hvězdné trio Toko Telo z Madagaskaru vydalo debutové album Toy Raha Toy a chystalo se vystoupit na předních evropských festivalech, ho postihla nesmírně těžká rána: 16. července 2017 zemřel během koncertu na Korsice akordeonista Regis Gizavo.

Toko Telo: hudební trojhvězdí z Madagaskaru

Toko Telo

Chcete se povozit na ostrově? Zatancovat si s mrtvolou? Koupit si vejce o průměru třiatřicet centimetrů nebo omrknout ďábelskou žábu co kdysi žrala dinosaury? Navštivte Madagaskar, údajnou „laboratoř bohů“, to protože se na čtvrtém největším ostrově světa pořádně vyřádili: málem všechno, co tu žije a roste, nikde jinde na této planetě nenajdete. Srovnání nesnese ani tamní hudba: naprosto unikátní pelmel afrických, arabských, indonéských, evropských a malagašských kultur.

Světově proslulý hudebník a skladatel, o jehož prstech se říkalo, že samou rychlostí svítí, se zdál být nenahraditelný, nicméně zbývající členové tria – zpěvačka Monika Njava a kytarista D´Gary – se z potřeby uctění jeho památky velikosti rozhodli pokračovat a Regise nahradil další fenomenální madagaskarský hudebník, zpívající hráč na  čtyřstrunnou kytaru kabosa a perkusista Joël Rabesolo.

Jako autor na novém albu Diavolo nemůže Regisovi konkurovat, údajně to byl ale on, kdo navrhl, aby Toko Telo natočili jeho skladbu Mpembe: hádanku o hadech, mouchách a ptácích, zpívanou za měsíčního světla.

Na duo zpěvačky Josienne Clarke a kytaristy Bena Walkera sedí dlouholeté tvrzení Martina Carthyho: anglický folk je proces, nikoliv uzavřený žánr. Však si ho také oba vystudovaní klasici čile vštípili a svůj folk vystavěli do katedrální symfonie, spontánního výlevu nejčastěji temných a melancholických emocí.

Převzaté tradiční písně osvíceně přetáhly do dneška a naznačili, že je lze, bez ohledu na staletý původ, vnímat i jako osobní reflexi současného dění; hledání smyslu vlastní existence skrze hudbu. Na BBC Folk Awards dvakrát nominované duo odborníky nezaujalo pouze velkolepým zvukem, lze se domnívat, že docenili hlavně jeho postupný vývoj v náročněji uvažující nadčasové skladatele a aranžéry.

Hudba ze zapadlých vesnic: Nová alba, o kterých ještě uslyšíte – duben 2018

Malawi

Pořad Hudba ze zapadlých vesnic vám každý měsíc přináší novinky ze scény world music a folku. V dubnovém vydání uslyšíte lotyšskou skupinu Auļi & Tautumeitas, zpěvačku Elenu Leda ze Sardinie, Adriana Kwelepeta z Malawi, portugalskou písničkářku Saru Tavares,

Skoro všechny skladby nového alba Seedlings All složila Josienne. Přemýšlí v nich o svých nejistotách, strachu z neúspěchu a nafouklém uměleckém egu, kdy si pokládá otázku, jestli ji to všechno pořád stojí za to. Skladba Chicago vychází z osobního zážitku. Po dlouhé a složité cestě přijeli na koncert do města a sotva se stačili připravit, už měli jít na pódium. Stihli to, jenomže v sále nikdo neseděl. Publikum zkrátka nedorazilo.

„Seděla jsem naštvaná na baru, popíjela bourbon a říkala si, tohle už nikdy, to nemáme zapotřebí. Pak jsem si ale uvědomila, že nepatříme mezi hvězdy, nejsme žádní Beatles a každý musí nějak začínat. A ještě ten večer jsem napsala Chicago,“ popsala své rozpoložení Josienne, která s Benem letos k naší velké radosti vystoupí na festivalu Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou.

Spojení temperovaného klavíru a pentatonické griotské harfy kory už dávno nepředstavuje žádný posluchačsky oříšek, natož něco ojedinělého. Přesto, navzdory zřejmým historickým vazbám mezi americkým jazzem a tradiční západoafrickou africkou hudbou, nás podobné nahrávky dokážou spolehlivě uchvátit, a přestože senegalský jazzový klavírista Abdoulaye Diabate založil Kora Jazz Trio už před šestnácti lety, s každým novým albem si udiveně nestačíme pokládat otázku, kam na své inovativní nápady chodí. Na a novince Part IV trio rozšířil o hostující hráče na balafon a baskytaru a k jazzovým ozvěnám tradičního griotského repertoáru přidal písně morna z Kapverdských ostrovů a kubánské rytmy.

Bezmála osmdesátiletá zpěvačka Calypso Rose z ostrova Tobago představuje bez sebemenších pochybností největší žijící legendu populárního karibského stylu calypso. Stala se také první ženou v historii, která narušila jeho mužskou hegemonii a později odvážně otevřela mnoha dalším karibským vlivům.

Když v roce 2016 přebírala cenu veletrhu Womex, následoval její hluboce dojemný, zároveň energicky strhující koncert, kdy celý sál střídavě plakal a skákal radostí.  Ačkoliv se Calypso Rose předtím na dlouhá léta jakoby vytratila z povědomí, Womexem a albem Far from Home se přihlásila silou výbuchu sopky. I přes svůj požehnaný věk.

A pokračuje dál, za pár dnů vydává nové album So Calypso a opět v produkci Ivan Durana, který bude vzácným hostem Czech Music Crossroads. Od neméně legendárního amerického velikána Nat King Cole si zpěvačka vypůjčila skladbu Calypso a s Duranem ji prohnali reggae filtrem.

autor: Jiří Moravčík | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio