Nora Ikstena: Naďa. Příběh z každodenního života současné ženy

11. prosinec 2022

Neúprosný, drsný život, každodenní starosti a zvraty i vlastní chyby a povahové stíny. S tím vším se konfrontuje také Naďa, hrdinka povídky oceňované lotyšské prozaičky. Čte Apolena Veldová. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Apolena Veldová
Překlad: Míša Bečková
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2008

Nora Ikstena absolvovala lotyšskou filologii na rižské univerzitě, poté byla vědeckou pracovnicí muzea a redaktorkou, studovala též anglický jazyk a literaturu v USA. Do literatury vstoupila počátkem 90. let kulturněhistorickou statí a dvěma sbírkami povídek. Velkého ohlasu se dostalo jejím dvěma románům (Oslava života a Učení panny), v nichž se v různých podobách ženské lásky odkrývají archetypické vrstvy lidského bytí. Autorka vkládá do svých děl magické formule i mýtické odkazy, její styl bývá někdy přiřazován k magickému realismu, čerpá z modernismu konce 20. století.

Sbírka povídek s názvem Životní příběhy (z níž je i povídka Naďa) představuje v autorčině tvorbě zásadní změnu a vysloužila si uznání kritiky. Jejími hrdinkami jsou dnešní ženy v konfrontaci s každodenním životem, jeho zvraty, starostmi i radostmi, často s poměrně drsným a neúprosným zobrazením.

V roce 2001 získala Nora Ikstena nejvyšší lotyšské ocenění − Výroční cenu za literaturu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.