Přelet nad kukaččím hnízdem. Hra podle slavného románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven

21. červen 2022

Do ústavu pro duševně choré se přichází léčit svérázný Patrick McMurphy, který svou nespoutanou energií strhne všechny pacienty a naruší tak zaběhlý řád a rigidní systém, v jehož čele stojí vrchní sestra Ratchedová. Příběh o manipulaci, svobodě a zneužívání moci, který proslavil oscarový snímek Miloše Formana s Jackem Nicholsonem v hlavní roli, získal svou rozhlasovou podobu poprvé. V režii Aleše Vrzáka uslyšíte Jiřího Vyorálka, Helenu Dvořákovou, Ondřeje Rychlého a další. 

Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Dale Wasserman, Petra Lásková
Osoby a obsazení: Patrick McMurphy (Jiří Vyorálek), Vrchní sestra Ratchedová (Helena Dvořáková), Náčelník Bromden (Pavel Šimčík), Billy Bibbit (Ondřej Rychlý), Dale Harding (Radek Holub), Cheswick (Filip Kaňkovský), Dr. Spivey (Luboš Veselý), Ošetřovatel Williams (Tomáš Dastlík), Candy Starrová (Tereza Dočkalová), Sportovní komentátor z TV (David Nyč), dětské hlasy (Mikuláš Čížek, Prokop Holiš, Ráchel Gojdová, Antonie Bejčková, Jakub Král)
Dramaturgie: Lenka Veverková
Překlad: Luděk Kárl
Zvukový mistr: Tomáš Pernický
Zvukový design: Jan Trojan
Hudba: Jan Trojan
Režie: Aleš Vrzák
Premiéra: 21. 6. 2022

Předlohou známého filmu i divadelního scénáře Přelet nad kukaččím hnízdem je román amerického spisovatele Kena Keseyho z roku 1962, který čeští čtenáři znají pod názvem Vyhoďme ho z kola ven. Vypravěčem příběhu je indián Bromden, jenž si jako jeden z mála uvědomuje rozsah moci a nesprávnost počínání vrchní sestry. Aby sám sebe ochránil, předstírá, že je hluchoněmý. V jeho vyprávění se mísí halucinace, představy a vzpomínky na dětství i změnu v zaběhlém rutinním řádu po příchodu nového pacienta. Divadelní, filmové i rozhlasové zpracování staví do středu právě McMuphyho, člověka, jenž vybočuje z většinové společnosti a následně čelí jejímu útlaku.

Grázl, ale sympaťák

„McMurphy je trochu grázl a výtržník, ale zároveň sympaťák, který se snaží vymezit proti systému, do něhož se dobrovolně dostal, a zpočátku si neuvědomuje, jak to může být nebezpečné,“ vysvětluje režisér Aleš Vrzák. „Ve hře se dostáváme do mikrosvěta psychiatrické léčebny, v němž má někdo moc naprosto bezohledně zacházet s lidskými životy. Když to celé zvětšíme do světových rozměrů, běhá z toho mráz po zádech. Přelet nad kukaččím hnízdem je o svobodě člověka.“

Čtěte také

Vrzák do ústřední role excentrického McMurphyho, jenž se odmítá podřídit nesmyslným pravidlům a autoritám, obsadil Jiřího Vyorálka. Vrchní sestru, ztělesňující systém zavedených stereotypů, nařízení, moci a kontroly, ztvárnila Helena Dvořáková. Indiána Bromdena, jemuž se díky McMurphymu podaří vyrůst, hraje Pavel Šimčík. Role dalších pacientů z léčebny si rozdělili Ondřej Rychlý, Radek Holub a Filip Kaňkovský.

Kdo půjde z kola ven? 

Rozhlasové zpracování se ještě více soustřeďuje na fungování malé skupiny v uzavřeném prostoru, které nedovoluje jedinečnost. I proto se režisér spolu se zvukovým designerem Janem Trojanem a zvukovým mistrem Tomášem Pernickým rozhodli, že v rozhlasovém studiu vytvoří co nejrealističtější prostředí připomínající psychiatrickou léčebnu. Kromě stolu a židlí nechybělo ani prosklené výdejní okénko, různé skleničky, prášky, karty a další rekvizity. Elektrické zařízení pro kabinu sester, které Bromden v závěru prohodí oknem, představovala stará lednice. Většina zvuků se nahrávala živě přímo při natáčení – jak kroky a pohyby herců, tak pleskání karet o stůl nebo šoupání židlí.

Čtěte také

Nerealistickou, snovou a až strašidelnou rovinou je v rozhlasové hře šeptané, zpívané a různě rytmicky interpretované rozpočítávadlo rozhodující o tom, kdo půjde z kola ven. Dětské hlasy členů a členek Dismanova rozhlasového dětského souboru nepříjemně útočí na emoce posluchačů a vzbuzují pocit, že před dobře propracovanou a zažitou mašinérií nelze utéct.

Divadelní hru Přelet nad kukaččím hnízdem napsal na motivy románu Kena Keseyho Vyhoďme ho z kola ven Dale Wasserman. Autorkou rozhlasové adaptace je Petra Lásková.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.