Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. Tři díly v podání Oldřicha Kaisera on-line po celé léto

24. srpen 2017

Před osmi lety se zrodil nápad uchopit Haškův román nově a zároveň ve své celistvosti. V uplynulých letech jsme natočili první dvě knihy Švejka v kongeniální interpretaci Oldřicha Kaisera, letos vznikla nahrávka třetího i nedokončeného čtvrtého dílu. První tři díly poslouchejte zde:

Čtěte takéJaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války I.

Čtěte takéJaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války II.

Čtěte takéJaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války III.

Čtěte takéJaroslav Hašek: Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války IV.

Čtěte takéV pimách na Lipnici aneb Když táhne silná trojka

Román Jaroslava Haška je patrně nejslavnější českou prózou v zahraničí. Jeho přijetí v českém prostoru – stejně jako interpretace titulní postavy – nebylo vždy jednoznačné. Jak píše už v roce 1966 Bohumil Doležal „Všechny nedávné diskuse kolem Haškova románového díla jsou vedeny jedním směrem - k odpovědi na otázku „Kdo je Švejk?“ Přitom se zkoumá tato postava jako typ, rozebírá se její charakter. Ve výkladu je široké rozpětí - od chápání Švejka jako „obránce elementárních hodnot života“ (Milan Uhde) až po jeho odsouzení jako ztělesnění nízkosti v české národní povaze (Václav Černý).“

Také proto jsme se rozhodli u příležitosti dokončení rozhlasové četby z Osudů dobrého vojáka Švejka zhodnotit Haškův opus magnum pro dnešek a vyrovnat se s jeho nejrůznějšími interpretacemi.

V létě nás tak nečeká jen celá Kaiserova četba ve vysílání i ve streamu na internetu, ale celá řada dalších haškovských pořadů. Ať už jde o další Haškovy literární i dramatická díla (rozhlasová hra Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní, četby v rámci Pokračování za pět minut Šťastný domov a O vychovatelích a dětech), dokumenty a publicistiku věnovanou Haškovu dílu (ve Víkendové příloze nebo například ve Výletech s Vltavou), o eseje významných spisovatelů na téma Švejk (od Karla Poláčka až k Josefu Kroutvorovi), nebo o anketu mezi kulturní veřejností Hašek vs. dnešek, kterou budeme uvádět paralelně na facebooku Českého rozhlasu Vltava a ve vysílání Mozaiky.

Haškovské léto je tak příležitostí poslechnout si celého Švejka s Oldřichem Kaiserem stejně tak jako přemýšlet o významu románu i jeho titulní postavy.

A v neposlední řadě, příležitostí postavit se životu za světové války i tomu dnešnímu s bachtinovským karnevalovým smíchem.

Oldřich Kaiser, foto: Tomáš Vodňanský

PROGRAM

Do 9. září od pondělí do pátku 9:30 a v sobotu v 8:30 vysíláme Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války  I. – IV.

Do 2. září každou sobotu Esej týdne

Spustit audio